Dieren en inenten

Het blijft altijd een leuk punt van discussie; het inenten van huisdieren. Doen we het wel of doen we het niet?

chihuahua and syringe in front of white background

Onlangs ben ik met Bob,  onze kat, naar de dierenarts geweest voor zijn jaarlijkse APK. APK, zo noem ik het altijd. Even een checkje of alles nog in orde is; oogjes, oortjes, tandjes, gewicht, vacht. Ook krijgt hij dan zijn inentingen voor de kattenziekte en niesziekte. Nu is Bob de relaxheid zelve. Gaan we naar de dierenarts? Leuk! Spinnend komt hij zijn reisbak uit, oei die is ook nog eens roze. Lekker liggen op de dierenarts-tafel en dan ook nog even spinnen als de assistente hem lekker kriebelt. Zo deze is gezellig, zegt de dierenarts. Eh ja hij vindt iedereen lief. Ondanks dat hij gecastreerd is. Dat maakt het wel makkelijk om zo een check up te doen. Sapa is dan wel anders. Al is zij heel bang bij de dierenarts, zal ze niet uitslaan. Ze rolt zich op in de hoop dat niemand haar ziet, eh natuurlijk. De laatste keer had ze wel zoveel stress dat er allemaal keutels in haar bakje zaten. Best sneu. Stress voor je beesten is niet goed. Dus tja, is dat het waard? Ze werd wel even goed nagekeken en gewogen. Dat vind ik zelf altijd leuk om te weten en is ook een goede maatstaaf. Bij Sapa was ik bang dat ze was afgevallen door de komst van Bob. Dit was echter niet het geval, ze was zelfs iets aangekomen. Top! Van Bob dacht de dierenarts dat hij wel 5kg zou wegen. Gelukkig was dat niet zo en ziet hij er vooral heel fluffie uit. Hij woog iets meer dan Saap.

Bij de dierenarts hoorde ik dat er in Alphen de kattenziekte heerste. Volgens de dierenarts omdat er niet goed is ingeent. Kattenziekte schijnt haast niet meer voor te komen, omdat er meestal goed wordt ingeent. Het zijn wel besmettelijke ziektes die ook via mensen over kunnen worden gegeven. Dus ben je bij iemand geweest met een zieke kat, dan kun je het zo over brengen op jouw eigen gezonde kat. Ik heb mijn katten gewoon netjes ingeent. Ze komen ook veel buiten, via het kattenluik. Daarom dacht ik dat ze snel in contact zouden komen met eventuele ziektes. Dan maar inenten. Toch kan de kat die binnen zit ook ziek worden, door bijvoorbeeld bezoekers die langskomen of als je toch een keer naar de dierenarts moet zijn en er zieke dieren in de wachtruimte zitten. Het blijft altijd een lastig dilemma.

Er zijn wel een aantal misstanden over het inenten van honden en katten. Dezlogo-ngd-e14080196428541e kun je hier nog eens nalezen. Want het geldt natuurlijk voor beide huisdieren. Je kunt er natuurlijk ook een verzekering voor afsluiten als je het bedrag niet 1x wilt uitgeven. Let wel op dat je voor de verzekering maandelijks moet betalen. Ik zelf heb geen verzekering afgesloten, dat had ik ook niet voor mijn paard. Ik wil altijd zelf controle houden over mijn beslissingen en niet te lang blijven dokteren als het niets meer uithaalt maar wel kan omdat je verzekerd bent. Uiteindelijk is dit ieder zijn eigen beslissing. Toen ik mijn paard moest laten inslapen was ik in 1 klap mijn paard kwijt en een hoop geld. Als je verzekerd bent, krijg je in ieder geval nog iets terug om misschien een nieuw paard te kopen. Besluit je geen verzekering af te sluiten en ook niet te inenten, en jouw dier wordt ziek, ben je misschien verder van huis en alsnog veel geld kwijt.

cropped-shutterstock_421660141.jpg

Nogmaals het blijft een lastige kwestie. Misschien is jouw dier panisch voor de dierenarts en zelfs agressief. Dan kun je incalculeren dat jouw dier niet ingeent kan worden en daardoor dus kans loopt op verschillende ziektes. Je weet dat je risico loopt, maar iedere keer die stress voor je beest wil je ook niet. Het is uiteindelijk afwegen wat het beste is voor jou en je beestjes. Tot nu toe heb ik gezonde dieren en zien ze er goed uit. Misschien heb ik geluk, misschien ook niet. Ik probeer het beste te doen voor ze, jij toch ook? Wat vind jij? Laat jij jouw dieren vaccineren? En waarom wel of niet? Praat met ons mee. Zoals we allemaal hebben gelezen, heeft Deline sindskort gezinsuitbreiding, haar pupje Otis. Wat zouden jullie adviseren?

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *