Vers, verser, verst!?

Niet alleen wordt er tegenwoordig veel kritischer gekeken naar wat we zelf eten. Ook kijken we veel kritischer naar wat we onze huisdieren voorschotelen. Er zijn veel mensen die zweren bij het huismerk van de Appie maar zo zijn er ook mensen die helemaal “back to nature” gaan. Ze kiezen er voor om hun honden en katten alleen maar vers vlees te voeren. Er zijn al diverse onderzoeken geweest die bevestigen dat bewerkte granen geen bijdrage leveren aan de gezondheid van een hond of kat, die een carnivoor darmstelsel hebben. Dat wil niet zeggen dat je geheel graanloos zou moeten voeren, maar juist de bewerkte granen in veel soorten brokvoeding beter links kan laten liggen.

 

Whole grains in de vorm van oergranen bevatten van nature veel vitamine B’s en belangrijke mineralen. De kwaliteit van deze ‘granen’vorm is niet te vergelijken met de kwaliteit en bewerking van granen in brok of andere commerciële producten die je in het winkelschap vindt. Voor de fabrikant is het ‘nodig’ om er de productiekosten mee te drukken. Gezonde vetten (in zijn normale natuurlijke verscheidenheid) uit een onbewerkte rauwe voeding zijn voor een carnivoor de beste energieleveranciers, die de orgaanwerking het minst belasten.

Voordelen van vers vlees:

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:
– er zitten goede bacterieen in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
– het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacterien en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
– het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
– het belast de organen minder
– de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

kvv

Wat merk ik er van:

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:
– geen jeuk meer
– niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
– minder vaak naar de de dierenarts
– mooiere vacht
– geen oorontstekingen meer
– geen volle anaalklieren meer
– minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen (voor mij persoonlijk een dikke plus, ik pak liever een keutel op dan een grote drassige vlats)
– minder vaak wormen en/of vlooien
– minder hyperactief, maar wel actief

barf11

Er zijn meerdere manieren om vers vlees aan je trouwe viervoeter te voeren. Je kunt BARF voeren, BARF is een acroniem voor “Bones And Raw Food” of ook “Biologically Appropriate Raw Food”. Bij BARF stel je zelf het hele menu van je hond of kat samen. Daar heb je best wat kennis voor nodig. Zelf heb ik voor een tussen weg gekozen. Ik voer Otis KVV. Kant en klaar Vers Vlees. Alle ingredienten die je hond, kat of fret nodig heeft zijn vermalen in de juiste verhoudingen in de vorm van een worst, hamburger of vleesblokjes en daarna diepbevroren. Je hoeft alleen maar de juiste porties te bepalen en deze in de voerbak doen.

 

Dat is wel wat voor mij. Qua kosten maakt het voor een klein hondje zoals wij hebben niet zo veel uit. Heb je wat grotere honden dan moet je er logischerwijs even over nadenken. Het is wel wat duurder dan de gemiddelde huis tuin en keuken brok. Ga je hoogwaardige of geperste brokken voeren zal het op langer termijn weinig verschil maken. Hieronder staat een tabel die uit gaat van een hond van 20kg en de gemiddelde prijs van het voer.

Soort voeding € per kg hoeveelheid voeding € per dag
KVV €3,50 400 gr €1,40
BARF €3,- 400 gr €1,20
Gevriesdroogd voer €33,- 140 gr €4,60
Blikvoer €2,50 800 gr €2,-
Brokken laag segment €0,95 300 gr €0,29
Brokken midden segment €2,50 280 gr €0,70
Brokken hoog segment €5,- 260 gr €1,30

 

 

Mijn idee is, waarom doe ik zelf aan gezond eten en probeer ik mijn gezin zo gezond en natuurlijk mogelijk te voederen zou ik dat met mijn hond niet doen!?

 

Bronnen: www.voedingswijzer.com, www.doggo.nl

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *