Welke droge brok kan ik het beste voeren aan mijn hond??

De puberteit bij honden, ik geloofde er niet zo in. Honden worden langzaam volwassen en zolang je mee groeit met de behoeften van je hond, en hem niet voortdurend als je kleine, lieve, schattige puppy behandeld, zul je niks van enige puberteit merken. Dat was mijn overtuiging. Was.. Want zoals jullie inmiddels weten zal het universum me ik niets sparen, en dus ook niet met mijn hond. Waar iedereen steeds riep: “wat een geweldige Jack Russel heeft u” en “dat zie je niet zo vaak”. Hoor ik nu elke dag wel een keer:  “oh jee, ja een echte Jack Russel he!?” Bloed irritant, net als die hond overigens.

 

En zo kwam het dus, dat mijn puber van de ene op de andere dag zijn verse vlees niet meer vrat. We hebben namelijk een logee, en die eet brokken. “En wat hij heeft wil ik ook!!” Dus gebeurde het dat mijn uber gezonde vers vlees eter ineens, zijn oh zo uitgebalanceerde back to nature voer liet staan. Niet alleen brak hij mijn vertrouwen met het niet luisteren tijdens een wandeling, ook brak hij mijn hart. Maar wat doe je dan? Hij is niet zo groot en ik zag zijn flanken na twee dagen behoorlijk invallen, en dat wil ik toch echt niet. Volhouden is het credo, dan eten ze vanzelf weer. Maar het is een terriër. Google maar eens. En zo begon, met gezonde tegenzin, mijn zoektocht naar een goeie volwaardige brok. Want eten moet die terriër toch.

 

Volgens de verschillende bronnen zou ik na vers vlees het beste gevriesdroogd voer moeten voeren. Want dat ligt qua samenstelling het dichtst bij vers vlees. Maar mijn hond wil brokken. En al voer ik ze liever niet, ik beperk me in dit blog dus echt tot droge brok. En dat is nogal een klus. Want wat een keuze! Naast dat het een goeie brok moet zijn, moet mijn kut puber lieveling het ook nog willen eten. En dat is nogal een uitdaging, want wat de boer niet kent dat vreet hij niet! Even kort door de bocht bevat een goede brok voornamelijk vlees en dierlijk vet en geen chemische toevoegingen. Ik heb op voerwijzer.com een mooi schema gevonden met een overzicht, wat je graag in een goeie brok wilt zien:

 

Voornamelijk vlees Naast de hoeveelheid vlees is ook de kwaliteit van belang. Een combinatie van vers vlees en gedroogd vlees (vleesmeel) met het liefst ook gevogelte is optimaal. De hoeveelheid is te vergelijken op basis van dierlijke eiwitten (in brokkenvergelijker) en zowel het droge als verse vlees moet in de samenstelling voor het graan/aardappel staan.
Genoeg dierlijke vetten Voor een gezonde volwassen hond is minimaal 16% vet heel gezond. Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk, maar lastig te achterhalen. Visolie bevat gezonde omega 3 vetzuren.
Vlees en vet van gezonde dieren Gezonde dieren zijn dieren die bewegingsruimte hebben en de mogelijkheid natuurlijk gedrag te uiten. Biologisch en vrije uitloop verdient de voorkeur boven intensieve dierhouderij.
Natuurlijke mineralen en vitamines In plaats van vitamines en mineralen in synthetische vorm toe te voegen, is het gezonder om dit direct uit voeding te halen. Zoals natrium uit zeezout ipv natriumchloride en jodium uit kelp in plaats van jodiumsulfaat. Gecheleerde mineralen worden beter opgenomen dan andere mineraalverbindingen, dit worden ook wel chelaten genoemd.
Natuurlijke antioxidanten Natuurlijke antixidanten zijn: Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium.

 

En uiteraard is er ook een schema van wat we liever niet in een brok zien:

Overdaad aan koolhydraten Honden en katten hebben geen koolhydraten nodig. Een overdaad zorgt vaak voor problemen. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel. Je kunt het percentage koolhydraten berekenen door de percentages eiwit, vet, as en vocht van 100 af te trekken.
Synthetische antioxidanten en conserveermiddelen De volgende chemische antioxidanten worden in brokken gebruikt en hebben vervelende bijwerkingen: Bha (E320), bht (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324. Helaas hoeft het niet op de verpakking te staan.
Msg Heeft veel vervelende bijwerkingen en honden kunnen hier overgevoelig voor zijn. Het kan zitten in onder andere: gehydroliseerde eiwitten, gistextract, chicken digest. Als het los wordt toegevoegd heet het mononatriumglutamaat of msg. Zie ook het artikel “MSG in brokken”.
Gluten Gluten zijn het eiwitgehalte van granen, er zijn twee soorten eiwit in granen en het meest belastend zijn de gliadinegluten. Als een product ‘glutenvrij’ is, wordt eigenlijk bedoeld dat het geen gliadine-gluten bevat. Tarwe bevat heel veel van deze gluten, andere glutenhoudende granen zijn gerst, spelt, rogge.
Plantaardige vetten Deze zijn lastiger voor het carnivoren-lichaam om bruikbaar te maken voor het lichaam. Bovendien kunnen bij de verwerking van plantaardige vetten transvetten ontstaan, die erg ongezond zijn.
Menadion Menadion, oftewel vitamine K3, is de synthetische vorm van vitamine K, die een slechte invloed op de gezondheid kan hebben.
Kunstmatige kleur-, geur- en/of smaakstoffen
Niet nodig en
niet gezond.
Bijproducten Niet alle bijproducten zijn slecht, maar als er enkel ‘plantaardige en/of dierlijke bijproducten’ staat weet je niet wat deze producten zijn en kun je er niet vanuit gaan dat het van goede kwaliteit is. Bijproducten zijn over het algemeen reststoffen uit de humane voedingsindustrie of restproducten uit de vleeswerkerkingsindustrie. Voorbeelden: tarwegluten, maisgluten, sojaschroot, kippenveren.
Soja Een slechte eiwitbron voor honden en katten, zorgt vaak voor het ontstaan van voedingsallergie en hebben een slechte invloed op de gezondheid.
Melkproducten Kan lactose bevatten, wat niet verteerd kan worden door honden en katten. Het eiwit caseine uit melk zorgt vaak voor problemen.
Suiker Suiker zorgt voor een stijging van het bloedsuikerspiegel en onttrekt het lichaam van vitamines en mineralen doordat voor de verwerking van suiker voedingsstoffen nodig zijn.

 

Tja en ga er dan maar eens aan staan, want hoe kun je zelf nou beoordelen of een brok voldoet aan al jouw eisen?? Nou daar hebben ze dus een heel mooi artikel over geschreven! Maar ja jemig om nou elke zak een half uur lang te ontleden vind ik ook weer zo wat. Ik heb voor mezelf twee punten genomen die ik belangrijk vind. Ik wil dat de brokken graanvrij zijn. Of in ieder geval vrij van bewerkte granen! Oer granen zoals spelt, vind ik in mindere mate nog aanvaardbaar. Ik wil een hoog vlees gehalte, want hoe meer mijn hond verteerd van de brokken hoe beter zijn ontlasting. En uiteraard wil ik zo min mogelijk chemische toevoegingen. Nou ben ik nogal lui aangelegd en ben eens gaan googlen wat de kenners bestempelen als een goeie brok. Het volgende heb ik gevonden:

 

1) Orijen, deze brok heeft een hoog vleesgehalte. Als je hier specifiek naar op zoek bent, is dit een goede brok om te proberen. Wel heeft deze brok een hoog eiwit gehalte. Er zijn honden die daar juist niet goed tegen kunnen en er van aan de dunne gaan. Het probleem is dat het eiwit in brokken niet zo goed verteerbaar is als eiwit uit vers vlees, en dit kan leiden tot een minder optimale darmflora en slechte ontlasting.

Voors

 • Zuivere en diervriendelijke ingrediënten
 • Weinig koolhydraten
 • Vrij van natrium seleniet
 • Relatief lage bereidingstemperatuur (93 graden celsius)
 • bevat probiotica

Tegens

 • Door het vrij hoge eiwitgehalte niet geschikt voor iedere hond.

Orijen brok

2) Acana, In deze brok worden geen schadelijke antioxidanten gebruikt, maar tocopherolen en kruiden (ook wel natuurlijke antioxidanten genoemd) als antioxidantenbron. Acana bevat weinig toegevoegde vitamines en mineralen, omdat bijna alle voedingstoffen al in de brok zitten door de ingrediënten.

Voors

 • Redelijk hoog vleesaandeel
 • Bevat weinig toevoegingen
 • Diervriendelijker vlees
 • Bevat alleen dierlijk vet
 • Goede verhouding omega 3/omega 6-vetzuren
 • Bevat probiotica
 • Vrij van chemische antioxidant en (bha/bht)
 • Volledig gespecificeerde ingrediëntenopgave

Tegens

 • Vrij hoog calciumgehalte, hierdoor niet geschikt voor pups.

Dit zijn de twee brokken die als dé juiste brok gezien worden. Het enige nadeel is het prijskaartje. Want eerlijk is eerlijk, ze zijn duur. Als je gewend bent om vers vlees te voeren is het echt een stuk duurder. Ik schrok er best van. Na wat speur werk kwam ik nog heel wat brokken tegen die in een voordeliger segment vallen en best goed beoordeeld worden. Ik heb er vooral op gelet of deze brokken graanvrij zijn en een betrekkelijk hoog vlees gehalte bevatten.

 

1) Purizon, Purizon is een graanvrije brok met een hoog vleesgehalte. Ook bij deze brok is het eiwitgehalte aan de hoge kant, waardoor het niet goed geschikt is voor voor honden die niet tegen een hoog eiwitgehalte kunnen.

Voors

 • hoog vleesgehalte
 • relatief weinig koolhydraten
 • bevat alleen dierlijk vet
 • bevat een mooi gehalte aan omega 3 en 6-vetzuren in een juiste balans

Tegens

 • het bevat vrije glutamaat, dit zit in het ingredient kippenhydrolysaat. Sommige honden kunnen hier gevoelig voor zijn.
 • door het hoge eiwitgehalte niet geschikt voor alle honden.

2) Taste of the Wild, Taste of the Wild High Prairie is een graanvrije brok met een mooi vleesaandeel. Het bevat ook geïsoleerde plantaardige eiwitten die het eiwitgehalte iets verhogen, maar er zit genoeg dierlijk eiwit in. Het lijkt mij een prima brok, met wel een paar nadelen.Voors

 • Mooi vleesaandeel
 • Deels gecheleerde mineralen
 • Niet zoveel koolhydraten (27,9%)

Tegens

 • Bevat Canola-olie, hieraan worden negatieve gezondheidseffecten toegeschreven
 • De natuurlijke aroma’s bevatten gehydroliseerde eiwitten en daarmee waarschijnlijk vrije glutamaat.
 • Deels goedkope mineralen, zoals natriumseleniet
 • Bevat iets teveel omega 6 in verhouding met omega 3. Voor honden met gezondheidsklachten kun je deze brok aanvullen met vette vis of visolie/krillolie.

Ik heb voor mijn puber een proefzakje Purizon besteld en verder voer ik hem momenteel “Wolf of Wilderness” wat ook een graanvrije brok is met een hoog vlees aandeel. Maar echt lekker gaat het er niet in. We blijven dus nog even proberen. Over een week gaan we op vakantie en het zou fijn zijn als onze puber zijn brokken dan normaal op eet.

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *