Aziatische Noodlesalade

Wie houdt er nou niet van Jamie Oliver? Ik wel! Met zijn heerlijke warrige haar, guitige hoofd en gegiechel. Ondertussen is hij uitgegroeid tot een serieuze vader die vooral gezond eten maakt. Bij hem vond ik deze heerlijke Aziatische noodlesalade, en kon ik het niet weerstaan. Ik zou deze Aziatische noodlesalade ook maken!

Jamie Oliver; The Naked Chef

Jamie Oliver, of wel James Trevor Oliver, werd geboren in Clavering in Engeland. Zijn ouders bezaten een pub-restaurant, dus het eten en koken werd hem met de paplepel ingegoten. Vanaf zijn 16e is hij van school gegaan en gaan leren voor kok, onder andere in Frankrijk. Daar leerde hij de fijne kneepjes van het vak van meesterchef Antonio Carluccio. Eenmaal terug in Engeland ging hij aan de slag bij een bekend restaurant in Londen en raakte hij langzamerhand bekend met het fenomeen TV. Hij maakte verschillende tv-programma’s en werd de bekende gezellige kok. Naast zijn kookkunsten opende hij ook restaurants voor kansarme jongeren. Hij gaf een mogelijkheid voor opleiding tot kok en gaf ze een baan. Tegenwoordig vind je de restaurants Fifteen terug in vele steden wereldwijd zoals Londen, New York, Sydney, Amsterdam.

Zo merkte hij ook steeds meer dat in Engeland het Obesitas-gehalte steeds hoger werd. Hij pakte het schooleten aan en ging op de bres voor gezond eten. Hij probeert met weinig ingredienten en in een korte tijd een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Op deze manier is het voor iedereen mogelijk om toch iets lekkers en gezonds neer te zetten.

Dat klinkt ons natuurlijk geweldig in de oren. Ik hou ervan. Wie wilt er nou niet een snelle en gezonde maaltijd op tafel hebben? De uitdaging is dat het niet te ingewikkeld moet worden. Op zijn website en in zijn vele boeken kun je diverse recepten terugvinden. En probeer het gewoon een keer. Het is makkelijk en leuk! Zeker als je het durft om eens iets anders uit te proberen. Je zult zien dat iedereen er van smult.

Het gerecht

Via zijn website ben ik op dit gerecht gekomen, de Aziatische Noodlesalade. Op woensdag is het bij ons altijd rennen. Manlief die naar Kempo moet en vaak uit de file komt rollen. Dus een snelle en makkelijke maaltijd is prettig. Daarbij moet het ook lichtverteerbaar zijn. Een salade is daarom een zeer goede optie. Nu vind ik salades, vooral in de zomer, heerlijk. Maar toch wil je niet altijd hetzelfde neerzetten. Het is ook wel eens leuk om eens iets anders neer te zetten, een beetje experimenteren. Aangezien ik ook vaak vegetarisch eet of kip en vis, is rood vlees ook wel eens een goede optie. Even wat anders. Afwisseling is mijn hoofdmotto!

Wij vonden het echt een heerlijke salade. Er is zelfs nog wat over, zodat we dat morgen mee kunnen nemen naar ons werk. Ach, wat vervelend! Het recept komt origineel uit het boek; 15 Minute Meals. Ik heb het iets aangepast naar eigen inzicht. Zorg dat alles klaar staat, inclusief de waterkoker met gekookt water. Timer aan en gaan! Haal jij het binnen 15 minuten?

Recept Aziatische Noodlesalade

Benodigdheden Aziatische Noodlesalade (voor 4 personen)

Salade
  • 2 eetlepels cashewnoten
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 200 gram rijstnoodles
  • 1 krop Romaine sla of zakje uit de koeling
  • 1 zakje geraspte wortel
  • ½ komkommer
  • 1 grote bos verse koriander
  • 3 lente-uitjes
  • 1 bakje alfalfa
  • 1 eetlepel sojabonen
Rundvlees
  • 1 goede biefstuk 250 g (voor 2 personen), zonder vetrandjes
  • 2 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder
  • olijfolie
Dressing
  • een duimstuk verse gember
  • 2 limoenen
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel zoutarme sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • ½ verse rode Spaanse peper

Bereiding Aziatische Noodlesalade

Zet de koekenpan op hoogvuur en zorg dat deze goed heet wordt. Kook onder tussen het water in de waterkoker. Rooster de cashewnoten, zonnebloempitten en sesamzaadjes in de koekenpan, hussel ze regelmatig door elkaar tot ze goudbruin zijn, kieper ze in een kom, zet de pan terug en draai het vuur hoog. Kook de noodles volgens de verpakking. Wrijf het vlees in met peper, zout en vijfkruidenpoeder, leg het met 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan en keer elke minuut om tot hij naar wens is.

Roer in een andere kom de fijngesneden gember, inclusief sap, het sap van 1 of 2 limoenen, de vis- en sojasaus, de sesamolie en de in ringetjes gesneden Spaanse peper door elkaar. Maak de sla schoon, trek de blaadjes los en scheur de grotere in stukjes en strooi ze op een grote plank. Hak de komkommer en de bovenste helft van het bosje koriander in grove stukjes en snijd de lente-uitjes in ringetjes.

Leg alle groenten op het blad en strooi er de alfalfa en de wortel over. Laat de noodles uitlekken, spoel ze met koud water, laat ze nogmaals uitlekken en leg ze op en rond de salade op het blad. Laat het vlees als het naar wens gebakken is, even op een snijplank rusten, snijd het in reepjes, leg ze op de salade en sprenkel er het sap dat nog op de plank ligt over. Strooi er de geroosterde noten, zaden en pitten over en serveer de dressing en eventueel resterende partjes limoen er apart bij. Bon Apetit!

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *