Speculaascupcakes met amandelcreme

cupcakes; speculaascupcakesGisteren hebben veel van ons pakjesavond gevierd. Hopelijk heeft iedereen een hele leuke avond gehad. Omdat wij met meerdere gezinnen te maken hebben in ons samengestelde gezinnetje, vieren wij het vandaag. Dat betekent dat er nog wel wat lekkers op tafel kan. Ik maak graag cupcakes en heb al veel verschillende versies gemaakt, zoals je op de foto kan zien. Voor vandaag heb ik een recept uit de oude doos gehaald, 1 die ik eerder gemaakt heb met Sinterklaas en toen een succes was. Speculaascupcakes met Amandelcreme. Dat klinkt natuurlijk heerlijk, maar wel een guilty pleasure. Ok, dat klopt. Voor de healthy fans onder ons zijn de Speculaascupcakes met amandelcreme niet de beste optie, maar ook daarvoor heb ik een mooi alternatief gevonden. Heb je dus niks te doen vandaag, ga lekker de keuken in. Ook al heb je sinterklaas al gevierd, deze cupcakes zijn dan een mooie afsluiter van het weekend.

 

Het recept voor de Speculaascupcakes met amandelcreme. 

Wat heb je nodig voor de speculaascupcakes?

230 gram (tarwe) bloem

1 theelepels bakpoeder

125 gram boter (kamertemperatuur)

250 gram kristalsuiker

speculaaskruiden naar smaak

1 theelepel vanille extract

3 middelgrote eieren (kamertemperatuur)

100 ml melk (kamertemperatuur)

een mespuntje zout

 

Wat heb je nodig voor de amandelcreme?

200 gram boter (kamertemperatuur)

1 theelepel (of iets meer als je dat zelf lekker vind) amandel aroma (of extract)

175 gram bakkerspoeder

10 ml melk (kamertemperatuur)

 

Hoe maak je de speculaascupcakes met amandelcreme?

Maak het cupcake beslag

1. Verwarm je oven voor op 175ºC en vet je cupcakevorm in. Mix de boter totdat deze zacht is, voeg daarna de suiker, vanille en de eieren toe en mix dit voor ongeveer 3 minuten.

2. Zeef de bloem, bakpoeder en speculaaskruiden in een schaal en voeg dit met de melk aan je mixer(schaal) toe en meng dit alles tot een geheel. Als het beslag te dik is voeg je nog een klein beetje melk toe.

3. Verdeel het beslag over de vormpjes (vul ze tot de helft vol) en bak de cupcakes voor 15 tot 20 minuten. Het makkelijkst is om een ijslepel hiervoor te gebruiken, zodat je beslag goed verdeeld is. Prik met een tandenstoker in het midden van je cupcake, komt deze er schoon uit dan zijn je cupcakes klaar en kun je ze laten afkoelen.

4. Ondertussen kun je de amandel botercreme maken. Doe de boter in je mixerschaal en mix dit totdat het zacht is. Voeg dan de bakkerspoeder en de aroma/extract toe en mix dit voor een minuut of 4. Zodra de cupcakes zijn afgekoeld kun je de botercreme aanbrengen.

Als de cupcakes helemaal klaar zijn, kun je eventueel nog wat kruidnoten maken. Zie hiervoor de eerdere recepten die ik heb geschreven. Je kunt de kruidnoten als decoratie gebruiken boven op je cupcake.

Schenk de gezonde chocolade melk erbij en je bent helemaal klaar!

 

Tips

Zoals je nu zult lezen is dit niet de meest healthy cupcakes. Veel boter en suiker is er in verwerkt. Ik geef je daarom wat tips om deze cakes ook op een gezondere manier te maken. Dan kun je zelf je eigen versie maken. Hoe gaaf is dat?

  • Maak je eigen speculaaskruiden. Ik heb ze natuurlijk ook in mijn kastje staan, de speculaaskruiden van Verstegen. Gezonder is het is om de kruiden zelf te maken. Helaas kwam ik hier dus te laat achter, maar eigenlijk is dit heel erg simpel. Ik ga dit de volgende keer ook zo doen, veel lekkerder en verser. Wat heb je nodig? 8 delen kaneel, poedervorm, 2 delen kruidnagel poedervorm,  2 delen nootmuskaat poedervorm, 1 deel kardemom poedervorm, 1 deel gember poedervorm, 1 deel witte peper poedervorm, 1 deel anijszaad, 1 deel korianderzaad/ketoembar poedervorm. Mix het geheel door elkaar en doe het in een kruidenpotje. Geweldig toch. Dit recept heb ik gevonden bij onze heldin Rens Kroes.
  • Voor mijn cupcakes heb ik ook al een aantal recepten van Rudolph van Veen gemaakt. Hij gebruikt vaak zonnebloemolie ipv boter in het beslag van zijn cupcakes. Ik vond dit echt een verrassende smaak. De cupcakes waren niet droog en lekker luchtig. Daarom gebruik ik eigenlijk nooit meer boter in het beslag en altijd zonnebloemolie. Voor 12 cupcakes is 60 ml al voldoende.
  • Wil je glutenvrij? Gebruik dan boekweitmeel of amandelmeel ipv tarwemeel.
  • Liever geen lactose? Gebruik dan sojamelk of amandelmelk. Zeker voor dit recept is dat een perfect alternatief.
  • Natuurlijk zijn er ook veel recepten te vinden voor gezonde cupcakes. Zoals dit recept voor gezonde cupcakes die Carola heeft gepost. Het is een recept van Rens Kroes (ja daar is ze weer). Wil je dus een gezond alternatief, kijk hier nog eens naar.

 

Ik hoop dat ik je zo toch weer een lekkere dosis inspiratie heb gegeven. Het leuke is dat je dus van een normaal recept heel makkelijk een gezondere versie zelf kunt maken. Zo kun je je het recept ook helemaal naar je eigen hand zetten, maar net wat je  wilt.

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *