De Bietenburger

Vandaag geen yoga voor mij, maar nu heb ik wel tijd om een blog voor jullie te schrijven. Mijn weekend was er eentje om lang te onthouden en stond in het teken van vriendschap, lekker eten en drinken. Als je dan weer de week in moet en een drukke week zelfs voor de boeg hebt, is het goed om even pas op de plaats te nemen. Vandaag heb ik dus maar even een vegetarische dag ingelast. Van mijn dagen ’50 Days of Greenhappiness‘ had ik nog een aantal bietenburgers in de vriezer liggen. Handig! Zeker op een dag dat je alleen bent. Dan hoef je het alleen maar uit de vriezer te maken en te verzinnen wat je erbij wilt. Ik had nog pita-broodjes liggen en heb er wat sla en aardappeltjes bijgemaakt. Een heerlijke maaltijd voor zo’n doordeweekse dag. Deline heeft ook wel eens uitgelegd hoe je de spinazieburgers maakt, die ook heerlijk zijn! Wil  je weten  hoe je zo’n bietenburger maakt? Dat zal ik je dan uitleggen, onder het genot van een kopje koffie.

De Bietenburger

Benodigdheden

Voor ongeveer 8 burgers

  • 500 gr voorgekookte kikkererwten
  • 2 rode uien, fijn gesneden
  • 6 teentjes knoflook, fijn geperst
  • 2 rode bieten (ongeveer 350 gram, geraspt)
  • 2 eetlepels appelcider vinegar
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kardemom
  • 2 eetlepels sojasaus
  • zout en peper

Voor bijgerecht

  • 2 pita’s
  • zakje veldsla
  • hummus (zelfgemaakt of van de versafdeling)
  • 1 tomaat
  • 1 komkommer
  • 1/2 avocado
  • alfalfa
  • eventueel aardappelpartjes

 

Bereiding de Bietenburger

Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Doe de kikkererwten in een kom en stamp ze fijn met een stamper. Ze mogen wel wat grover blijven, want het is lekker als je er nog wat van proeft. Doe wat van de olijfolie in een pan en verwarm deze. Fruit de rode ui en de knoflook voor ongeveer 5 minuten totdat ze glazig worden. Voeg de geraspte bieten toe en bak het geheel totdat de bieten zacht zijn. Voeg de  sojasaus en de appelazijn toe en haal de pan van het vuur. Voeg dit mengsel toe aan de kikkererwten en meng het geheel met de kardemom en gemberpoeder door elkaar. Maak hier 8 gelijke burgers van en plaats ze op de bakplaat. Bak de burgers voor 15 minuten op de ene kant en 15 minuten op de andere kant.

Deze burgers kun je van te voren maken en invriezen.  Eet ze bij een salade of maak een quinoa gerecht met bietenburgers. Ik heb er pita burgers van gemaakt.

Verwarm de pita’s in de oven volgens de verpakking. Snijd de komkommer in plakjes, snijd de tomaat in plakjes en de avocado. Verwarm ondertussen een pan met olie en bak hierin de aardappelpartjes met schil. Als de burgers klaar zijn, kunnen de pita s opgemaakt worden. Snijd de pita open, besmeer met hummus. Vul de pita met sla, komkommer, tomaat, avocado, alfalfa en de burger. Serveer de bietenburgers samen met de aardappelpartjes.

Eet smakelijk!

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *