Frisse Bietensoep a la Nadja

Inspiratie vind je overal. Je vindt inspiratie in boeken, op het internet of via social media. Maar het kan natuurlijk ook dichterbij, zoals van collega’s of vrienden. Nu heb ik toevallig hele leuke collega’s, maar met één daarvan heb ik wel iets heel erg gemeen: koken en eten… Daar was dus gelijk een leuke klik tussen Nadja en mij. Samen met haar ben ik plannen aan het maken om een horeca op te zetten binnen de Bibliotheek. We proeven daarom wat af. Nadja heeft een horeca-achtergrond en heeft samen met haar zus kookworkshops gegeven. Een dame met veel ervaring dus en die de fijne kneepjes kent.

Tijdens één van de overleggen maakte Nadja deze heerlijke bietensoep. Samen met een heerlijke salade zorgde dit voor een fijne lunch! Ik vroeg haar of zij het leuk vond een keer als gastblogger te fungeren en dit receptje te bloggen. Dat vond ze leuk en vandaag het resultaat. Daarom geef ik vandaag het stokje over aan Nadja…

 

Fris Zomersoepje

Tijdens een zomereditie van de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein deed ik mee aan een workshop ‘koude soepjes’ maken bij de kraam van Kromkrommer (die zich al jaren bezig houden met het tegengaan van voedselverspilling). Als je aan een koude soep denkt, kom je al snel uit op de klassieke gazpacho of een frisse komkommer-yoghurtsoep. Laat je verrassen door deze frisse bietensoep.

Het recept Frisse Bietensoep

Je hebt nodig:

  • 1 kilo gekookte bietjes (zelf koken of maak het jezelf makkelijk door voorgekookte bietjes te kopen)
  • 1 liter groentebouillon (van een tablet of als je tijd hebt maak je de bouillon zelf)
  • ui
  • knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • verse dille
  • 200 ml (Griekse) yoghurt
  • 2 citroenen
  • komijnpoeder
  • chilivlokken
  • peper en zout.

 

Aan de slag:

  • groentebouillon maken en laten afkoelen
  • daarna knoflook persen, ui snipperen, bietjes in stukken snijden: dit samen met 4 el olijfolie pureren en overdoen in een kom of pan
  • schenk daar de afgekoelde bouillon bij
  • vervolgens voeg je de smaakmakers toe: yoghurt, 1 tl komijnpoeder, 1 tl chilivlokken, en citroensap naar smaak (sap van 1-2 citroenen; proef na elk scheutje even; de ene citroen is zuurder dan de ander), peper, zout en de fijngehakte dille
  • laat de soep vervolgens goed koud worden
  • serveertip: de soep in een mooi glas schenken (de dieppaarse kleur is dan mooi zichtbaar); eventueel garneren met fijngesneden bosui, blokjes augurk of wat gerookte zalm voor een sjiekere variant

Geniet ervan!

Geschreven door Nadja Bremer

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *