Gezonde BBQ, het kan zeker en het is nog lekker ook!

Zo is het nog winter, regent het veel en heb je zelfs vorst aan de grond. Zo is het ineens heel erg warm, hebben we eigenlijk de lente overgeslagen en is het zowaar zomer! Dan breekt daarmee gelijk het het BBQ-seizoen weer aan. Alle BBQ’s worden weer schoongemaakt. De kolen worden gekocht of de gasflessen worden weer opgezocht. De tuin is weer netjes en de loungesets staan weer klaar om lekker te chillen bij een heerlijke BBQ. Dan is het ook leuk om weer allerlei BBQ-recepten op te zoeken, want tegenwoordig is BBQ hartstikke hip. Er zijn zoveel BBQ-experts die je kunnen leren hoe je goed kunt BBQ-en en diverse boeken zijn in de boekhandel of Bibliotheek verkrijgbaar. Ga ik het dan over BBQ-recepten hebben vandaag? Ja zeker! Maar BBQ is toch vaak veel en vet vlees met allerlei sausjes?? Ja dat kan, maar dat hoeft niet. Ik ga jullie laten zien dat het ook echt wel leuk en lekker gezond kan zijn, dus vandaag de gezonde BBQ!

Gezonde BBQ tips

Misschien kijk je op tegen het BBQ seizoen, omdat je liever niet al dat vlees wilt eten of al die sausjes. Je kunt natuurlijk de sausjes laten staan. Dat is al stap 1. Maar je kunt ook prima een aantal dingen aanpassen, zodat je BBQ al snel een stuk gezonder wordt. Ik geef je alvast wat tips. Daarna geef ik je ook nog een aantal receptjes voor heerlijke spiesjes! BBQ is leuk, en dan helemaal de gezonde versie!

 • Maak zelf je sausjes. Je kunt de sausjes weglaten, maar die maken het natuurlijk ook heel erg lekker. Maak dan lekker zelf je sausjes. Zo kun je een heerlijke frisse dip maken met yoghurt, koriander en komkommer of een tomatensalsa met gepureerde tomaten, cayennepeper, paprikapoeder en wat zout/peper.
 • Maak een lekkere salade met een eigengemaakte dressing. De salade kun je natuurlijk zelf invullen met producten die je zelf lekker vindt. De dressing kun je ook zelf maken, dat is dan vaak het beste, zodat je weet wat er in zit. Ik heb een dressing gemaakt van olijfolie, balsamico azijn en een beetje honing.
 • Zo min mogelijk brood. Stokbrood is natuurlijk lekker, maar vult ook gelijk. Laat het lekker weg, of neem zuurdesem brood. Lekker bij de salade.
 • Vis in plaats van vlees. Vlees is echt niet slecht hoor. Dus hou je van vlees, maak zelf je marinade en gril je vlees op de BBQ. Grillen is sowieso gezond. Vis is natuurlijk nog beter. Vis is heerlijk op de BBQ. Maak met gamba’s lekkere spiesjes, doordrenkt met knoflook en olijfolie. Of maak een vispakketje met een lekkere witte vis of zalm, groente zoals courgette, paprika en tomaten. Doe het in een aluminium folie pakketje en leg het op de BBQ! Altijd een succes!
 • Maak één van de volgende groente spiesjes. Het is een leuke afwisseling op al het vleesgeweld en zijn echt heerlijk. Zo zit je niet gelijk heel erg vol en heb je toch lekker je groenten binnen.
 • Wil je ook nog een leuk dessert met de BBQ? Snijd dan een aantal perziken door de helft en grill ze aan beide kanten. Lekker met vanille ijs en slagroom! Af en toe een beetje zondigen mag namelijk best!
  Recepten Gezonde BBQ
 • Champignon spiesjes

Meng 2 tenen knoflook met 2 el tijm door 6 el olijfolie. Rijg 250 gr gehalveerde kastjanjechampignons aan spiesjes. Gebruik je saté prikkers? Zorg dat je ze eerst laat weken in water. Grill de spiesjes. Eventueel kun je ze daarna nog een beetje bedruppelen met een beetje sherryazijn en 2 el peterselie.

 • Trostomaten spiesjes

Rijg 250g trostomaatjes op spiesjes. Bestrijk ze met olijfolie gemengd met knoflook en basilicum. Grill de tomaatjes op de BBQ.

 • Zoete aardappelspiesjes

Deze is iets minder gezond, maar echt heel lekker en leuk voor de grill. Snijd drie grote zoete aardappelen in dikke plakken. Ze hoeven niet geschild te worden. Kook ze voor ongeveer 10 minuutjes gaar. Rijg de zoete aardappelpartjes aan de spiesjes. 2 Stukjes op 1 spiesje met een stukje ontbijtspek ertussen. Grill ze daarna op de BBQ

Hopelijk heb ik je zo wat meer inspiratie gegeven, zodat je lekker mee kunt doen met BBQ en eens een andere BBQ kunt neerzetten. Geniet van dit heerlijke weekend wat er aan komt! Enjoy life!

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *