Kindvriendelijke en gezonde siroop; bestaat dat?

Bij ons in de kast staat er altijd een siroop. RAAK is één van onze favoriete merken. Waarom? Tja, eigenlijk vooral omdat het lekker is. Het wordt veel gedronken. Maar is het  nu eigenlijk goed? Dat is de vraag. Ik ben daarom eens op onderzoek gegaan!

Deze week vroeg ik jullie welke siroop of drankjes jullie geven aan jullie kinderen. Wow, wat een reacties! Dat leeft blijkbaar onder ons allemaal. Het was erg leuk en leerzaam om al deze reacties te krijgen. Daarbij hebben we er allemaal denk ik al veel over  geleerd. Iedereen doet het op zijn eigen manier en iedereen maakt er het beste van. Logisch, iedereen wilt toch het beste voor zijn of haar kinderen? Met dit blog van vandaag zal ik jullie meenemen in mijn onderzoekje naar de siropen die verkocht worden in de winkels en die wij onze kinderen voor schuiven. Daarbij wil ik niet iemand persoonlijk aanvallen en moeten we het vooral allemaal zelf bepalen. Ik ben geen voedingsdeskundige of expert. Ik ga puur uit van wat ik lees en weet en trek daaruit mijn eigen conclusies. Wat wil ik jullie bijbrengen? Alleen maar een stukje bewustzijn van wat je aan je kinderen geeft en misschien nog een leuke nieuwe tip voor een nieuw product in je keukenkastje. Dat is alleen maar positief toch? Laten we dan nu maar eens gaan beginnen. Wat hebben we allemaal ondervonden deze week?RAAK

Het onderzoek

Woensdag deed ik op facebook een oproepje. Ik vroeg hulp aan jullie. Ik vroeg jullie wat jullie je kinderen te drinken geven en waarom. Dit vroeg ik naar aanleiding van het bekende bomen-en-bos-verhaal. Er zijn zoveel opties aan limonades, siroop en frisdranken in de schappen, dat je toch niet meer weet wat je nu moet kopen en wat goed voor je is, en niet geheel onbelangrijk wat ook lekker is! Wat kreeg ik allemaal als reactie? Want die waren enorm! Heel erg leuk! Ik kreeg heel veel verschillende reacties, en dat is juist enorm leuk. Veel van jullie geven je kindjes water, thee of melk te drinken. Af en toe krijgen ze dan wat fris. Maar ook vaak wordt er water met wat smaak aangelengd. En de opties daarvoor varieren enorm. Ik kreeg namen door zoals Slimpie, Raak, KC, Diksap, Bolero, Teisseire noem maar op. Hieronder even een kort overzicht van de meest genoemde drankjes:

 • Slimpie
 • Crystal Clear
 • Water
 • Melk
 • Cool Bear
 • Vlierbloesemsiroop
 • Bolero Limonade Winkel
 • Diksap
 • Raak no sugar
 • KC (0% sugar)
 • Tersseire
 • Frisdrank, zoals Cola/Cola light

Je ziet, lekker varierend dus. Ik ga ze ook niet allemaal bespreken vandaag. Dan ga ik het niet redden in 1 blogje. Ik wilde me in ieder geval even concentreren op de siropen. Daarbij pak ik er een paar uit en zal deze wat nader belichten.

RAAK 

RAAK is alom bekend merk dat al jaren diverse siropen verkoopt. Wie kent de ouderwetse RAAK Ranja niet? Ik dronk hem ook hoor. En tot voor kort stond deze gewoon bij ons in de kast. Er vanuit gaande dat dit echt een prima keuze was. Is dat het dan niet? Tja, daar zullen de meningen over verschillen. Ik had zelf nooit echt goed op de etiketten gekeken. Wat zeggen ze er zelf over op hun website? Het mooie plaatje boven in het blog is van hun website. Dit geeft natuurlijk al een prima overzicht van de verschillen in suiker in diverse dranken. De RAAK vruchtensiroop die hier best veel gedronken werd, bevat eigenlijk echt wel veel suiker. OEPS! Dit was gelijk mijn beweegreden om op zoek te gaan naar een goed alternatief. RAAK biedt ook een 0% suiker alternatief aan, bijvoorbeeld aardbeien zero sugar. Wat zit daar dan wel in? Om de siroop te zoeten zit hier aspartaam in, en E415. Is het dan geen goed alternatief? Dat is aan jezelf. Ik kies er zelf liever voor geen aspartaam te nemen.

K.C.

Karvan Cevitam, misschien wel het meest bekende merk van deze allemaal. Zij hebben gewoon een enorm goed marketingbeleid, laten we daar maar eerlijk in zijn. Ook zij kunnen natuurlijk niet achterblijven en hebben een 0% sugar lijn. Wat zit daar in, want ook dit werd wel eens genoemd. Zij geven aan dat er naast de vele vitamines die het zou bevatten, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, ook Stevia als zoetmiddel wordt gebruikt. Er zijn nog maar drie opties, aardbei framboos, bosvruchten en citrusmix. Daarnaast bevatten de andere producten nog wel veel suiker. Misschien gaan ze dat in de toekomst ook meer aanpakken? Kijk op hun website voor meer info!Slimpie siroop

SLIMPIE

Slimpie! Zo dat werd enorm vaak genoemd. Bijzonder wel. Wat ik ook interessant vond, was dat Slimpie door dietisten en ziekenhuizen wordt aanbevolen. Waarom zijn zij daar gek op? Dan zal er toch ook wel iets goeds in zitten? We gaan het even nader bekijken. Op de website van Slimpie wordt aangegeven dat de WHO aanbeveelt dat we maar 50gr suiker per dag mogen. Daar zitten we allemaal al heel snel overheen. Kijk, dat weten wij ook wel. In Slimpie zit geen suiker! Ook geven ze aan dat er geen gluten in zitten. Geen calorien en geen vetten. Ok, dan snap ik in de eerste zin wel waarom een dietiste dit aangeeft. Qua smaak is het verschillend en persoonlijk. Toch zit er wel een zoete smaak aan Slimpie, dus wat zit er dan wel in? Best behoorlijk veel: zoetstoffen (cyclamaat, aspartaam*, sacharine), conserveermiddelen (E211, E202) en onder andere zuurteregelaar (E331). Er worden diverse producten verkocht van Slimpie, zoals waterijsjes, limonade en snoep. Allemaal hebben ze in ieder geval geen suiker. Maar wel de andere zoetstoffen en e-nummers. Sommige van onze lezers gaven aan dat de kinderen niet goed op Slimpie reageerden en buikklachten hadden. Zelf pretenderen ze een Verantwoord product te zijn. Voor meer informatie kun je op de website kijken, zoals waar het te koop is.

COOL BEAR

Cool Bear zag ik zelf bij Albert Heijn staan, dus had ik toevallig deze week ook zelf meegenomen. We hebben hem zojuist uitgeprobeerd en ik vond hem best lekker. Ik ga het dit weekend op de kinderen uitproberen. De meningen verschillen over de smaak namelijk. Ze beweren nog al wat op hun eigen website: 100% natuurlijk, geen toevoegingen, echt fruitsap (toch suiker dan?), anti-bacterieel (ieew kan dat?), Puur Stevia gezoet en lekker. Nou ja, dat is een voorbeeldig lijstje dat je dan toch een keer moet uitproberen. Wat zit erin? Inderdaad niet veel meer dan de Stevia. Daar komt dan ook wel die bittere nasmaak vandaan, waar je wel van moet houden. Het lijkt een goed alternatief.

BOLERO LIMONADE WINKEL

Bolero levert zakjes  in allerlei smaken die je kunt mengen met water. Ze geven aan dat er geen suiker in zit en geen gluten. De gezoete zakjes bevatten stevia. Ook is er een hele lijn voor de sporters onder ons. Het ziet er wel leuk uit en de smaakjes zijn enorm. Ik ken het niet, maar werd er door een collega opgewezen. Iets om een keer uit te proberen, misschien leuk voor de vakantie? Wil je ook weten wat dit is, kijk dan eens op www.bolerolimonadewinkel.nl . 

TEISSEIRE

Voor mij een onbekend merk, voor jullie? Ik werd er op gewezen door een lezer! Altijd leuk dus. Teisseire komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar wordt veelal in Belgie verkocht. Zij geven zichzelf prijs als een duurzaam bedrijf. Zo zijn de flessen gemaakt van staal en zijn ze dus 100% recyclebaar. Ook deze siropen bevatten geen suiker en dus geen calorien. In totaal zijn er 20 smaken, waarvan 6 zonder suiker. Wat zit er in? Naast de voedingszuren, citroenzuur en verdikkingsmiddelen bevat deze siroop Stevia als zoetstof. Je kunt dit product onder andere bij de Makro kopen. Voor meer informatie kun je op de website terecht.

DIKSAP

Verbazend vond ik eigenlijk nog het groot aantal reacties die diksap nog gewoon gebruiken. Ik ken diksap eigenlijk vooral voor het aanlengen van drinken voor babies. Dat is dus redelijk ouderwets van mij gedacht. Wat is het verschil met limonade? Diksap bestaat voor 100% (zeggen ze zelf) uit fruitsap. Het is een natuurlijk product. Het is niet geheel vrij van suikers, maar bevat wel fruitsuikers volgens de website. Waar kun je het kopen? Naast de biologische winkels bieden ook steeds vaker de grotere supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo Diksap aan.

Conclusie

Ok, dit is veel tekst! Meer dan jullie normaal van ons gewend zijn. Maar dat leek me toch ook nog wel eens leuk. Er is veel discussie hierover. Is suiker nu slecht, is aspartaam slecht of moeten we met zn allen aan de Stevia? Tja, eerlijk, ik weet het ook niet. Er zit altijd wel iets in wat niet goed voor je is, lijkt het wel. Ik denk dat je zelf een goede keuze moet maken wat jij denkt dat goed voor je kind is. Het is wel altijd goed om te weten wat er nu eigenlijk in een product zit. Want soms is goed en gezond, dat eigenlijk helemaal niet zo. Wil je nog wat meer informatie over suiker of over aspartaam? Klik dan eens op de linkjes, want hier heb ik al eens eerder over geschreven. Het houdt de gemoederen in ieder geval lekker aan de gang.

Wat wordt mijn keuze? Ik ga nu eens die Cool Bear proberen en kijken hoe dat bevalt. Ook ben ik vooral nieuwsgierig naar de zakjes van Bolero, dus voor de vakantie zal ik dat nog eens bestellen. En verder, het ligt eraan wat er lekker gevonden wordt. Daaruit ga ik een goede balans proberen op te maken. Heb ik jou nog ergens van weten te overtuigen? Misschien dat wat je geeft gewoon allang goed is? Helemaal super toch! Ga je toch over op iets anders? Laat dat nog eens weten en hoe dat dan bevalt. Daar ben ik dan weer nieuwsgierig naar!

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *