Hoe bewaar je groente?

Het is gezond om groente te eten. Dat weten we en dat lezen we ook overal. We moeten vooral veel groente en fruit eten, want daar zitten alle vitamines in. We halen dus veel groente in huis tijdens onze boodschappen. Weet jij alleen hoe je nu goed al deze verschillende groente kunt bewaren? Op de website van Hello Fresh kwam ik deze week een artikel tegen over het bewaren van broccoli. Ik las een aantal tips die ik zelf nog niet kon, dus deel ze ook graag met jullie.

Het bewaren van groente en fruit varieert per groente. Hoe zonde is het als je in het weekend al je boodschappen hebt gedaan en ze halverwege de week weer kunt weggooien. Dan kun je net zo goed geld pinnen en dat weggooien. Zonde! Voor broccoli kwam ik deze tips tegen zodat je dit in ieder geval wat langer kan bewaren.

1. Maak een boeketje. Doe in een schaal een laagje water (ongeveer een cm) en zet de broccoli met de stronk in het water, net als een bosje bloemen. Zet de schaal met de broccoli in de koelkast. Ververs elke dag het water. Zo kun je de broccoli wel 5-7 dagen bewaren.

2. Wikkel de broccoli in vochtig keukenpapier. Leg de broccoli zo in de koelkast. Je kunt ze zo ongeveer drie dagen bewaren.

3. Prik veel gaatjes in een plastic zak en doe de broccoli in de zak. Door de gaatjes is er een goede luchtcirculatie gegarandeerd. Leg de broccoli in de zak in de koelkast. Ze blijft nu wel een paar dagen vers.

4. Wat je ook kiest, de broccoli moet in ieder geval in de koelkast bewaard worden. Hoe sneller je dit doet, hoe beter de structuur en knapperige textuur bewaard blijft. Zo duurt het ook langer voordat ze niet goed meer is.

Het beste is om je verse groente in de groentelade te bewaren. Fruit hoeft daarentegen niet in de koelkast, zoals appels, peren, sinaasappels, bananen. Die kunnen prima in de fruitschaal.

Ga je je groente niet eten op korte termijn? Blancheer dan je groente, laat het afkoelen en doe ze in een diepvrieszak of druk en sluit. Schrijf de datum erop en vries het in. Dan heb je altijd verse groente in huis.

Probeer je groente ook niet dood te koken. Dan haal je alle vitamines eruit. Blancheren is een goede optie of stomen. Broccoli doe ik vaak in de oven. Verwarm de oven voor op 180 grc. Snijd de broccoli in kleine roosjes en doe ze in een schaal. Hussel de roosjes met knoflookolie door elkaar. Daarna kunnen de roosjes op een bakschaal met bakpapier. Bak ze in ong 15 minuten. Houd ze goed in de gaten en prik af en toe in de roosjes. Ze mogen niet te zacht worden. Dit is ook heerlijk in een salade!

Dus ga je nog boodschappen doen, doe slim inkopen en bewaar je groente op een goede manier. Dan eet je altijd vers en gezond!

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *