Is ontbijten belangrijk ?

Is ontbijten belangrijk? Dat is een leuke discussie. Zoals je  gister kon lezen, worstelt Deline hier ook mee. Wij hebben hem thuis al een paar dagen, en we komen er eigenlijk ook niet echt uit. Voor en tegen. Wel belangrijk, niet belangrijk. Er werd geopperd om er maar over te bloggen. Goed idee, bij deze doe ik dat ook. En vraag ik ook jullie mening. Zijn jullie voor het  belang van een goed ontbijt of denken jullie dat het ontbijt van geen enkel belang is? Praat met ons mee! Ik leg jullie alvast wat argumenten voor die ik onlangs heb gelezen in verschillende publicaties.

Het ontbijt is éen van de belangrijkste maaltijden van de dag. 

Volgens de website mens en gezondheid is ontbijten belangrijk voor diverse redenen.

  1. Ontbijten is belangrijk voor je energiepeil. Voedsel is de belangrijGranola ontbijtkse energiebron van het lichaam. Na het slapen heeft het lichaam ongeveer 8 á 10u geen voedsel binnengekregen. Het is dus aangeraden om bij te tanken, zodat je goed kunt presteren, zowel fysiek als mentaal. Het wordt ook wel gezegd “je motortje moet aan gezet worden met het ontbijt” .
  2. Belangrijk voor je korte termijngeheugen en concentratie. Onderzoek heeft aangetoond dat het korte termijn geheugen beter is van mensen die ontbijten, dan van mensen die niet ontbijten. Ook  de concentratie is beter. De hersenen van jouw lichaam zullen zich namelijk gaan focussen om de energie die je nog over hebt op te slaan, wanneer je niet goed ontbijt. Het gevolg hiervan is dat het concentratieniveau zal dalen, ook kan dit hoofdpijn veroorzaken.

Tevens zeggen zij dat het onbijten goed is voor het humeur, goed voor je gewicht en goed voor het hart.

Hersenscans

Nu.nl heeft onlangs een stuk gepubliceerd over MRI hersenscans die gedaan zijn. Deze hersenscans tonen aan dat het effect van niet ontbijten ervoor zorgt dat je later op de dag trek krijgt in calorierijk voedsel. Er zat een verschil in de hersenen (de orbitofrontale cortex was actiever) bij mensen die niet ontbeten hadden. Deze aten meer calorieen bij de lunch.

Dit zou ook een reden zijn, waarom veel dieetinstituten tegen het weglaten van het ontbijt zijn. Het zou volgens hen beter zijn om het eten te verdelen over de dag, zodat je snaaien tegen gaat.

Nieuwe onderzoeken

Toch zijn er sindskort nieuwe onderzoeken gedaan, waaruit is gebleken dat het ontbijt helemaal niet zo belangrijk is en je dit dus  helemaal niet nodig zou hebben.

HP De tijd publiceert deze week een kritisch artikel Koolhydratenover het belang van het ontbijt. Engelse studies geven namelijk aan dat er helemaal geen verschillen zijn geconstateerd bij mensen die wel en niet ontbijten. Er was geen gewichtsverlies of aankomst. Ook bij mensen die juist graag willen afvallen werd geen verschil geconstateerd bij mensen die gezond ontbeten of juist helemaal niet ontbeten. Volgens onderzoeker James Betts is het een gewoonte geworden om te ontbijten. Wij weten niet beter dan dat ontbijt de belangrijkste maaltijd is. Dit is echter niet op onderzoek gebaseerd. Nu zijn er eindelijk goede onderzoeken gedaan en is de uitkomst dat het belang helemaal niet zo is zoals we dachten.

Ook het RTL nieuws is kritisch en zet het belang van het ontbijt op de schopstoel. Juist doordat er nooit goed onderzoek naar is geweest, kan het niet aangetoond worden dat er echt een belang is bij ontbijten. Deze nieuwe onderzoeken wijzen aan dat er geen verschillen zijn voor mensen die gezond ontbijten en mensen die het ontbijt laten staan, qua gewicht, qua gezondheid en qua humeur.

 

Discussie

Zelf was ik altijd ervan overtuigd dat ontbijten wel goed voor je was. Even je motor aanzetten voor de rest van de dag. Ik heb het gevoel dat het goed is om je maaltijden te verspreiden over de dag. Niet voor niets ben ik op zoek naar lekkere gezonde ontbijtmaaltijden. Nu  na de laatste onderzoeken ben ik toch aan het twijfelen, maar nog niet geheel overtuigd. Wel heb ik al menig discussie hierover gehad, vooral thuis.

Wat vind jij? Wij zijn benieuwd naar jullie mening. Ben je er ook van overtuigd dat het ontbijt belangrijk voor je is, of denk jij dat het je het net zo goed kan overslaan en dit geen verschil uit maakt voor je lijf. Geef dan eens antwoord op onderstaande discussie vraag en praat met ons mee….

Is ontbijten belangrijk als onderdeel van je voedingspatroon? 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *