Let’s go nuts; DIY notenpasta

Let”s go nuts met noten! Wist je dat noten hartstikke gezond zijn? Sindskort staan ze zelfs op de schijf van vijf. Noten bevatten boordevol onverzadigd vet, ijzer, vitamine E, vitamine B1 en een hoog gehalte aan mineralen. Eet je geen vlees? Dan kun je noten dus als goede vervanger gebruiken. Het zijn ook lekkere snacks voor tussendoor. Wil je  dus  goed doen, koop ze dan wel ongebrand en ongezouten. Gebrande noten zijn vaak gefrituurd en dat is weer minder gezond.

Het leek mij nou leuk om eens wat leuks met noten te doen. In een klein receptenboekje zag ik leuke variaties op de notenpasta. Ik ben gisteren dus weer eens in de keuken gaan staan en heb mijn eigen notenpasta’s gemaakt. Notenpasta kun je op je brood smeren, zoals pindakas. Of smeer het eens op een rijstenwafel en eet het als tussendoortje. Zeker weten dat je er nog eentje wilt. Gewoon lekker doen dus! Je kunt eindeloos varieren met notenpasta en noten gebruiken die je lekker vind.
Welke noten zijn er zoal?

Pistachenoten en amandelen

Pistachenoten en amandelen zijn het rijkst aan calcium. Amandelen zijn officieel zelfs fruit. Wist je dat?

Hazelnoten

Rauwe hazelnoten zijn door  hun samenstelling de beste vleesvervangers. Ze bevatten een grote hoeveelheid vitamine E,  proteines, koolhydraten, vezels en mineralen.

Pinda’s

Pinda’s zijn eigenlijk geen noten maar officieel peulvruchten en dus familie van taugé, snijbonen en linzen.

Walnoten

Walnoten zijn het allergezondst omdat ze boordevol omega-3 zitten en de meeste anti-oxidanten bevatten van alle noten.

Paranoten

Paranoten bevatten veel zink, eiwitten en mineralen, net als hazelnoten. Paranoten worden ook wel Brazilnuts genoemd.

Heb jij al een  keuze gemaakt welke noten je het lekkerst vindt? Ik wel. Ik heb daar ook twee heerlijke notenpasta’s van gemaakt. Zo kun jij ze ook maken. Zorg wel dat je een goede keukenmachine hebt, want die moet flink hard werken.

Recept Notenpasta

Home made notenpasta


Benodigdheden

175 gr amandelen

175 gr cashewnoten

175 gr walnoten

1 tl zout

1 eetlepel kokosolie (of walnoot- of sesamolie)

Bereiding

Verwarm de oven van te voor op 180gr. Rooster de noten in de oven tot ze lichtgekleurd zijn. Je kunt ze gewoon op een bakplaat leggen, lekker doorelkaar gehusseld. Er is geen olie nodig. Laat ze daarna afkoelen. Als ze helemaal zijn afgekoeld, doe alle ingredienten in de keukenmachine. Maal ze fijn totdat er een romige pasta ontstaat. Dit kan zeker wel 15 minuten duren. Blijf bij je keukenmachine en laat hem malen op een lage stand. Zet de machine af en toe uit om de massa van de rand af te schrapen. In het begin blijft het namelijk vrij korrelig. UIteindelijk komt de olie vrij en wordt het een smeuige pasta. Schep de pasta in een luchtdichte pot, bijvoorbeeld een weckpot en bewaar het in de koelkast. Je kunt de notenpasta echt wel lang bewaren, maar of je dat wilt… jummmm deze is zo op!

 

Een leuke variatie op  de notenpasta is de:

Bella Nutella


Benodigdheden

175 gr hazelnoten

20 gr rauwe cacaopoeder

20 ml notenolie

60 ml amandelmelk

2 EL honing

De bereiding is  hetzelfde als de notenpasta.

Nu heb je twee notenpasta’s! Geniet ervan. Misschien heb je  zelf ook wel eens een lekkere notenpasta gemaakt. Stuur het naar ons op, met foto het liefst! Dan zetten we het recept erbij.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *