Nachtschade: goed of niet goed voor je?

Tijdens de detox zijn er diverse producten die je wel en niet mag. Zo mogen we volgende week geen nachtschade groenten. Nachtschade…. tot voor kort had ik nog nooit van deze benaming gehoord. Ik ben even op zoek gegaan naar wat nachtschade is en waarom zou je het niet mogen voor de detox. Hopelijk maakt dit  het een en ander weer duidelijker voor je. Voor mij in ieder geval wel.

Nachtschade

Nachtschade (Solanum) is een planten-familie. In de regel zijn het kruidenachtige, vaak rankend of klimmend planten. De bekendste planten zijn aardappels, aubergine en tomaten. Vergeet daarbij niet de rode en groene paubergineaprika, chilipepers, gojibes en tabak. Het klinkt wel wat duister, bijna griezelig, de naam nachtschade. Maar waar komt de naam vandaan? Van de website gezondheidsnet.nl haalde ik de volgende informatie: De naam nachtschade komt waarschijnlijk omdat sommige bloemen uit deze familie ’s avonds gaan geuren en het ‘schade’ verwijst naar de giftige eigenschappen van sommige planten uit deze familie.

De meeste van deze planten zijn niet inheems. Alleen bitterzoet (een plant met prachtige geelpaarse bloemen, maar giftige bessen) en zwarte nachtschade komen van oorsprong in ons land voor. Planten als tomaat en aardappel zijn relatief kort geleden naar ons land gebracht. Pas rond 1400/1500 zijn aardappelen en tomaten naar ons land gebracht tijdens de ontdekkingsreizen. Volgens sommigen, zoals aanhangers van het paleo-dieet, zou je daarom niet eens de producten moeten eten. Het is geen voeding van de eerste Europeesche jagers en verzamelaars en dus niet OER.

Is nachtschade gevaarlijk voor je?

Al klinkt het wel gevaarlijk, het is niet bewezen dat nachtschade echt gevaarlijk is voor je lichaam. Aardappelen bevatten wel solanine, een natuurlijke gifstof die ontstaat onder invloed van licht in de schil en in de wortelen. Tomaten bevatten een verwante stof, tomatine. Dit komt alleen voor bij onrijpe, groene tomaten. Deze giftige stoffen kunnen bij grote hoeveelheden wel giftig zijn en van invloed zijn op de spijsvertering en het zenuwstelsel.

Het kan zijn dat je gevoelig bent voor de stoffen in deze groenten. Dan voel je dat snel genoeg na het eten van de aardappelen of aubergines. Toch blijven we het eten met zijn allen, kun je je een leven voorstellen zonder ketchup? Is het wel of niet goed voor je?

Volgens de macrobiotische theorie vormen tomaten en aardappelen een natuurlijk evenwicht tot het vlees, zuivel, vetten, en het overtollige zout dat standaard is geworden in het Nederlands dieet.

De chemische en energetische eigenschappen van aardappelen en tomaten produceren extreme, expansieve effecten en kunnen de botten, gewrichten, tanden, tandvlees, en alle lichaamsorganen verzwakken, vooral bij mensen die er gevoelig en/of allergisch voor zijn. In een studie gepubliceerd in het tijdschrift van de International Academy of Preventive Medicine, besloten 5000 mensen die last hadden van artritis geen nachtschadeplanten meer te eten. Ongeveer zeventig procent van de deelnemers melde dat ze minder last hadden van kwaaltjes, pijntjes, en andere vervelende problemen.

Nachtschade & Detox

De discussie zal altijd blijven, wat is wel gezond voor je en wat is niet goed voor je lijf. Waarom kun je beter geen nachtschade eten tijdens de detox? Detox staat voor ontgiften en dan kun je beter geen planten/groenten eten die giftige stoffen bevatten. Wat dat ze dat wel bevatten, is wel duidelijk. Heb je vaker last van nachtschade als in allergie, pijn in gewrichten e.d., dan is het misschien een idee om je vaste dieet eens aan te passen. Misschien helpt het je. Zo niet, dan kun je na de detox gewoon weer lekker gegrilde aubergine of tomaat in je salade eten. Want eerlijk is eerlijk, dat vind ik ook heerlijk en wil ik eigenlijk ook niet missen!

Groente

Ga je detoxen aanstaande maandag? Veel succes! Als je niet mee doet, zullen we af en toe wel een kleine evaluatie geven zodat je ons toch kunt volgen. Misschien ben je dan toch getriggerd, stuur ons dan een bericht. De detox kun je natuurlijk altijd doen!

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *