Noten smullerij

Wij snoepen graag, maar bij voorbaat toch een beetje gezond. Ik heb een heel lekker recept gevonden met noten. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van noten beschermend werkt tegen hart-en vaatziekten, maar dat is nog niet bewezen. Het eten van noten zorgt bovendien voor een lager cholesterolgehalte. De gunstige vetzuursamenstelling met veel onverzadigde vetten is waarschijnlijk de oorzaak van deze gunstige effecten. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert dagelijks 30 gram peulvruchten, noten en zaden te eten. Noten zijn echter niet opgenomen in de Schijf van Vijf, omdat ze veel energie leveren (calorieën dus).

Kom dus maar op met die noten snoeperij! Hieronder zal ik een recept beschrijven van glutenvrije appel-noten taartjes.

benodigdheden:

200 g glutenvrij boekweitmeel (pak 500 g, Peak’s)

200 g boter

50 g agavesuiker

2 appels (bijv. Elstar)

8 dadels

200 g noten vruchtenmix raw

6 el abrikozenconfiture

8 mini-quiche vormpjes 

 

Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe het boekweitmeel, de boter en suiker in de keukenmachine en meng tot een samenhangend deeg. Vet de quiche vormpjes in en verdeel het deeg gelijkmatig over de vormpjes. Druk goed aan. Bak ca. 10 min. in het midden van de oven. Laat 5 min. afkoelen. Laat de oven aan staan.img_069618_445x297_JPG

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 x 1 cm. Snijd de dadels in kleine stukjes. Hak de noten grof en meng met de stukjes appel, dadel en abrikozen confiture. Verdeel het appel-notenmengsel over de vormpjes. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat de taartjes in 30 min. afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur.

Eet smakelijk!

 

 

De foto heb ik stiekem van de Allerhande gepikt. Toen ik dit recept uitprobeerde hadden we dit blog nog niet en daarom heb ik zelf geen foto gemaakt.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *