Raw Carrot Cake Bites

Oeh ken jij ze ook? Carrot Cake, of te wel Worteltjestaart van een goede lunchroom. Heerlijk! Ik hou ervan. Die lekkere zoete cake met lichte wortelsmaak en een creme topping met nootjes on the top. Die wilde ik ook wel een keer maken. Heerlijk bij de thee of bij een Latte Machiato. En dan voor de donkere dagen deze winter.

Een stukje geschiedenis…

Vanuit Wikipedia: Sinds de Middeleeuwen worden wortelen al gebruikt in zoete cakes. De van nature Raw Carrot Cake Biteszoete wortelen, toen nog rood of geel, waren in die tijd makkelijker te krijgen dan schaarse en dure zoetstoffen, en werden gebruikt voor zoete desserts. Oranje wortelen werden voor het eerst geteeld in de 17e eeuw in de Nederlanden. De kleur van de taart is gewoonlijk echter bruin. De populariteit van worteltaart werd waarschijnlijk nieuw leven ingeblazen in Groot-Brittannië als gevolg van de rantsoenering tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Nederland was het gerecht tot in de jaren zeventig nog vrij onbekend.

In de Verenigde Staten werd worteltaart voor het eerst algemeen verkrijgbaar in restaurants in de vroege jaren 1960. Het was in eerste instantie een nieuwtje, maar viel dusdanig in de smaak dat het een standaarddessert werd.

De taart wordt gemaakt van een beslag met eieren, veel suiker en worteltjes. Soms worden er ook nootjes of rozijnen aan toegevoegd. Het glazuur bestaat vaak uit poedersuiker, roomkaas en boter.

Raw Carrot Cake Carrot Cake

Zo kunnen we natuurlijk een worteltaart maken. Nog leuker is het dan om een healthy carrot cake te maken. Een cake die redelijk gezond is, geen echte suikers en waar je  dus best wel wat meer van mag snoepen. Na wat gezoek op het web en uiteindelijk via Pinterest kwam ik dit recept. Ik vond de foto’s al heel mooi om te zien, dat ik dit weekend gelijk aan de slag ben gegaan.  Ze zijn ook nog eens raw, dus rauw, dus geen oven die er aan te pas komt. De cake moet alleen in de vriezer om op te stijven. Makkelijk toch? Dit kunnen we allemaal.

Het recept kwam dus van Pinterest. Het nadeel is dat het van Amerikaanse origine is en er wordt gemeten met cups. In ons blog over Granola kun je zien hoe je hier mee uit de voeten kunt. Laat het je in ieder geval niet tegenhouden om ze te maken! Garneer zelf naar eigen smaak met bijvoorbeeld wat nootjes, of sinaasappelrasp voor de frisheid.

Recept Raw Carrot Cake Bites

Benodigdheden Raw Carrot Cake Bites

Basis laag:

  • 1/2 cup amandelen en 1/2 cup walnoten of een 1 cup gemengde noten
  • 1 cup dadels
  • 3/4 cup geraspte wortels (ongeveer1 grote winterpeen)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat

Ik heb deze laag zelf twee keer gemaakt. Dus dan heb je twee maal deze ingredienten nodig. Ik had een wat grotere cakevorm gebruikt, zodat het een dun laagje werd.

Top laag:

  • 1/2 cup cashewnoten (geweekt)
  • 1/3 cup kokosmelk
  • 2 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • 2 a 3 eetlepels agave siroop/ahorn siroop ter zoeting
  • 1 theelepel vanille extract
  • handje walnoten, in stukjes gehakt

Cashewnoten

Bereiding Raw Carrot Cake Bites

Voorbereiding:

Deze carrot cake bites hoeven niet gebakken te worden, alles is rauw (raw). Dus je hoeft niet je oven aan te zetten. Het is wel handig om van te voren plek in de vriezer te hebben. Ik heb de bites in een rond bakblik gemaakt. Deze heb ik bekleed met bakpapier. Je kunt ook een vierkant brownieblik gebruiken. Zet dit van te voren klaar zodat je het beslag gelijk erin kan doen en het geheel in de vriezer kan zetten. Ook moeten de cashewnoten van te voren in het water geweekt worden. Doe de cashewnoten in een kom met ruim water. Ze moeten zeker wel 2 uur weken, zodat ze straks lekker romig worden. Daarna even goed uitlekken en apart zetten.

Doe de noten in de keukenmachine en maal het fijn. Voeg hier de rest van de benodigheden aan toe voor de basislaag. Maal het geheel tot een massa. Deze massa kun je daarna in het bakblik doen. Druk het met je schone handen aan totdat het goed de bodem bedekt. Omdat mijn blik wat groot was, heb ik een dubbele laag gemaakt.

Zet het blik in de vriezer, zodat het goed compact kan worden. Ondertussen kun je de topping laag maken. Voeg in een schone mixer de uitgelekte cashewnoten en de overige ingredienten van de topping toe. Mix alles tot een romige massa. Dit kost even tijd. Zet de mixer op een middelmatige stand en blijf erbij. Het wordt vanzelf romig. Haal het blik weer uit de vriezer en schep de topping erover heen. Met een spatel kun je het nog een beetje verdelen over het bakblik. Hak daarna een handje walnoten in kleine stukjes en verspreid deze over de cake. Zet het geheel daarna terug in de vriezer. Het geheel moet nu minimaal een uur opstijven. Langer mag natuurlijk ook. Haal het daarna uit de vriezer en laat het een beetje op temperatuur komen. Je kunt het nu in stukjes snijden zodat je gezellige bites hebt. Deze raw carrot cake bites kun je prima in de koelkast bewaren. Voordeel is dat er geen eieren, melk en roomkaas in verwerkt zijn dus het zal niet zo snel bederven. Al zul je ze niet lang bewaren in je koelkast… ze zijn op voordat je erg in hebt!

Raw Carrot Cake Bites

De voordelen

Naast dat ze natuurlijk super lekker zijn, nog even op een rij waarom deze raw carrot cake bites wel goed voor je zijn:

  • de wortels bevatten veel beta-caroteen, vitamine A en C. Ze zijn niet drooggebakken en bevatten daardoor nog al hun vitamines en mineralen.
  • walnoten zitten vol met omega 3 en ijzer.
  • dadels geven je energie, hebben gezonde suikers en ijzer om je de dag door te helpen.
  • kaneel is goed voor een lage bloeddruk, cholestrol en is anti-bacterieel.

Verantwoord snoepen dus! Heerlijk toch?! Eet smakelijk!

 

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *