Hoe maak je Indiase masala?

We love India! Dat zal  je niet ontgaan zijn. We hebben al veel geschreven hierover en daar gaan we zeker niet mee ophouden. Wij houden namelijk van India, van de kleuren, de mensen, het leven en natuurlijk het eten! Wil je weten waarom je echt een keer naar India moet gaan? Ik heb hier eerder over geblogd. Lees hier het blog met 10 redenen waarom je er zeker een keer naar toe moet! Vandaag gaan we het wat meer over heerlijke Indiase gerechten hebben en ga ik  jullie uitleggen hoe je een goede basis maakt. Als je deze eenmaal onder de knie hebt, kun je eigenlijk alles maken!

Indiase markt

Zoals we hier al een keer eerder hebben vermeld, hebben we in Udaipur een kookworkshop gevolgt bij hele lieve mensen thuis. Yala heeft ons verwelkomd in haar huis en haar keuken. Zij leerde ons de fijne kneepjes van de Indiase keuken,zoals de masala. Het lijkt namelijk een erg ingewikkelde keuken met enorm veel kruiden. Maar eigenlijk zijn dit vaak dezelfde soort kruiden. Als je dit eenmaal goed weet, kun je eigenlijk alles maken.

Eigenlijk moet ik eerst starten met iets uit te leggen. Wij Nederlanders zeggen altijd “Indiase curry” of nog erger “kerrie”. Ik ga dit  gelijk uit de wereld helpen. Kerrie is een specerij, waar je je eten smaak meegeeft. Curry is eigenlijk de omschrijving van een groot aantal gerechten die vooral in de Indiase keuken gebruikt worden. Curry is in sausachtige vorm. Masala is de basis voor deze curry. Masala is de kruidenpasta voor de curry en kan verschillend zijn. Nooit meer gaan we dus zeggen dat we kerrie eten, als we eigenlijk curry eten.

Wat ik jullie vandaag dus ga uitleggen, is eigenlijk de masala voor vele gerechten. Het is een perfecte basis die je voor allerlei groenten kan gebruiken en daarmee dus verschillende groente-curries kan maken.

 

Wat heb je dan nodig voor de masala?

– 3 uien

– 1 hele bol knoflook Indiase specerijen

– 1,5 / 2 tomaten

– 3 groene chili

– mosterdzaad

– komijn

– koriander

– safraan

– rode chili

– glas water.

– olie

 

Hoe maak je de masala? 

Snij de uien fijn. Pureer de knoflook. Snij de chili’s. Snij de tomaten fijn en pureer deze in de keukenmachine. Ondertussen verwarm je een pan op het vuur met een klein beetje olie. Hier voeg je allereerst een 1/2 theelepel mosterzaad en een 1/2 theelepel komijn aan toe. Daarna voeg je een 1/2 theelepel koriander en de rode chili toe. Pas dan komen de uien, de groene chili en de knoflook erbij. Dan mogen de tomaten, gepureerd erbij. Als laatste een klein beetje safraan met een klein beetje water. Bekijk dit zelf hoe dun je de saus wilt hebben. In de Indiase keuken mag de saus best wat dikker zijn.

Klaar is je masala! Nu kun je verschillende soorten groente hieraan toevoegen en dit even laten smoren. Afhankelijk van de groente hoelang je dit laat smoren. Zelf vind ik het lekker als de groente nog knapperig is. Wij hebben in India de Ladyfinger (Ochra) hierin gegeten, maar boontjes of sugarsnaps zijn ook heerlijk!

Andere gerechten waar deze masala ook de basis voor is, is voor Dal en Palak Paneer. Dal is een linzengerecht wat ook erg vaak gegeten wordt, vooral door de lagere kasten. Erg lekker met Naan! Palak Paneer is een spinazie-curry met cottage cheese. Je kookt de spinazie en maakt ondertussen in een andere pan de masala klaar. Daarna voeg je alles bij elkaar inclusief gefrituurde kaas.

De gerechtenSamen eten, namasté

Je begrijpt het denk ik al. Dit is een perfecte basis voor al je Indiase gerechten! Nu is de keuken van een Hindu vegetarisch, maar je kunt ook kip toevoegen als je vlees mist. Dat is aan jezelf natuurlijk.

Heb je ook honger gekregen? Ik wel! Eet smakelijk alvast en Namasté!

 

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *