Twee recepten met linzen

Kijk jij wel eens naar 24 Kitchen? Ik wel, heerlijk vind ik dat. Ik vind het heerlijk om ideeen op te doen en inspiratie te krijgen om lekker te gaan koken of bakken. Heb ik dan ook favoriete programma’s? Ja dat wel, want ik vind ze niet allemaal leuk. De makkelijke maaltijd is altijd wel interessant omdat zij gezonde gerechten maken, die je prima op een doordeweekse dag kunt maken. Soms heb  je gewoon even geen inspiratie en dan is het leuk als zij een goede tip hebben. Rudolphs Bakery is ook 1 van mijn favorieten, ondanks dit echt niet altijd super gezond is. Verre van dat zelfs, maar ik vind bakken leuk. Al merk ik dat mijn smaak ook wel veranderd door het verminderde gebruik van suiker. Als je veel snacks van dadels maakt, verandert dat je eetpatroon ook.  Toch is af en toe een lekkere taart of cupcake een feestje om te eten en helemaal om te maken! Ken je het programma “Zoals alleen oma dat kan?” Dat is ook een briljant programma van waar de kok op bezoek gaat bij een Indische familie. De Indische oma neemt hem mee de keuken in en samen gaan ze koken. Prachtig om te zien!

Natuurlijk mag de 15 Minutes van Jamie Oliver niet ontbreken in dit rijtje. Een tijd geleden zag ik deze heerlijke Beef Kofta Curry die hij in 15 minuten maakte en heb ik alles opgeschreven. Op de website kun je het nog eens nalezen. We hebben hem deze week  weer eens gemaakt. Ook al was het uiteindelijk niet in 15 minuten klaar, erg ingewikkeld is het niet. Wel heerlijk qua smaak! Een echte Indiase Curry die niet voor een andere onder doet. Omdat ik de dag erna ook nog wat linzen over had, heb ik er een lekkere lunch salade van gemaakt. Dat recept geef ik ook vandaag, zodat je dit ook een keer kunt proberen. Zorg dat je slim inkoopt, zodat je niet elke dag naar de winkel hoeft te hollen! Zo kun je dus geweldige combinaties maken, zonder dat je er veel nieuwe spullen voor nodig hebt.Beef Kofta Curry van Jamie

 

Recept Beef Kofta Curry

Benodigdheden Beef Kofta Curry

Serveert 4 personen

Voor de curry:

  • 250 gr linzen. Ik heb uit blik genomen voor dit gerecht. Neem een groter blik uit de winkel, zodat je de volgende dag de salade kunt maken
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 theelepel Garam Masala poeder
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 stukje verse gember (een duim-grootte ongeveer)
  • 2 lente uitjes
  • 1 rode peper
  • 1 bosje koriander
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1  theelepel honing
  • 2 volle theelepels Pataks Curry pasta. Jamie gebruikt Rogan Josh, deze kon ik niet vinden. Ik heb Tikka Masala Curry pasta genomen.
  • 400 gr kokosmelk
  • 4 eetlepels 0% vet yoghurt
  • 1 citroen

Voor de rijst:

  • 300 gr rijst
  • 5 kardemom zaden
  • 200 gr sperziebonen en/of 200 gr bevroren erwten
  • een pakje pappadums

Bereiding Beef Kofta Curry

Voeg de linzen met wat peper en zout, de garam masala en het gehakt in een kom bij elkaar. Mix het geheel goed door elkaar. Met een natte hand kun je snel kleine rolletjes (ongeveer een vinger groot) maken. Verwarm een koekenpan op het vuur met wat olie. Hierin kun je alvast de gehakt rolletjes bakken tot ze mooi bruin zijn.

Ondertussen zet je de rijst op. De verhouding is als volgt 1 mok rijst en 2 mokken water in een grote pan. Voeg hieraan de kardemom toe. Als je sperziebonen hebt, kun je deze gelijk toevoegen. Kook het geheel voor 10 minuten (volgens de beschrijving van de rijst). De laatste paar minuten voeg je de erwtjes er aan toe.

Zet de keukenmachine klaar en doe hier in de volgende ingredienten: de tomaten, de gember, de lente-uitjes in stukken gesneden, de helft van de peper, de koriander, de kurkuma, honing, de curry  pasta en de kokosmelk. Blend het geheel tot een curry saus. Als de gehaktrolletjes gaar zijn, kun je de  curry saus er aan toevoegen. Laat het geheel even pruttelen op een laag pitje.

Als de rijst klaar is, kun je het geheel afgieten. Doe de pappadums in kleine stukken in een magnetron bestendige schaal. Doe ze voor 1 minuut in de magnetron op 800W. Je pappadum is klaar zonder dat je extra olie nodig hebt! Geweldige tip. Serveer de rijst samen met de curry. Doe nog wat yoghurt over de curry en wat laatste koriander. Serveer de pappadum erbij. Eet smakelijk!

 

Je waant je heel even in India met dit gerechtje. Voor onze fanatiekelingen nog even de feiten op een rij: 706 kalorieen; 21,1 g vet; 9,1g suiker

Omdat ik een groot blikje linzen had gekocht, had ik de dag erna nog wat linzen over. ik hoefde ze niet meer te koken, dus een perfect ingredient voor een salade. Ik had de overige ingredienten nog in de koelkast staan, dus zo kun je perfect je eigen salade samenstellen met de producten die je nog hebt.

Recept Linzensalade

Benodigdheden Linzensalade

  • half blikje linzen
  • handje rucolaLinzensalade voor de lunch
  • een aantal cherrytomaatjes
  • een hele avocado
  • twee stukjes geitenkaas
  • peper/zout
  • olijf olie

Bereiding Linzensalade

Snijdt de avocado in blokjes. Snijdt de cherrytomaatjes door de helft. Doe de linzen, rucola, avocado, en tomaatjes in een diep bord of grote schaal. Verkruimel de geitenkaas erover. Strooi een beetje peper en zout naar smaak erover en sprenkel wat olijf olie. Een heerlijke lunchsalade staat daar klaar bomvol met vitamines en mineralen!

Succes met je inkopen en maak er een interessante combi van! Ik ben benieuwd naar jouw tips voor ideale combinaties.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *