Snoep onder de loep!

Gisteren schreef Jacoline al een stukje over het gebruik van aspartaam en waarom zij dat liever niet doet. Ik schreef al eens dat ik zeker voor mijn jongste stuiterbal liever geen synthetische kleur en smaakstoffen heb. Terug naar de basis dus, alleen maar noten en zaden en gedroogd fruit snoepen dan maar…. Maar Hey laten we eerlijk zijn. Die vlieger gaat gewoon niet op!! Mijn twee oudste kunnen prima snoepen zonder daar extreem druk van te worden. Uiteraard alles met mate, maar om ze nou op een moment dat ze een keer mogen snoepen, noten en zaden in hun mik te schuiven, dat wordt me echt niet in dank afgenomen. Tijd om voor een zakje snoep even langs de natuurwinkels te huppelen, ja misschien wel. Vergeten doe ik dat vooral!

 

ik ben dus eens gaan speuren in de plaatselijke buurtsuper. Daar waar ik inderdaad even naar binnen hups voor die ongezonde snack. Voorheen plukte ik de eerste de beste zak winegums uit de schappen. Nu met Mien Stuiterbal moet dat even anders. Ik heb drie zakjes snoep meegenomen en heb ze naast elkaar gelegd en daar mijn conclusie uit getrokken.

 

image

 

 

Ik heb gekozen voor de yoghurt gums van Katja omdat zij pretenderen geen kunstmatige kleur en smaakstoffen te gebruiken. Ook heb ik een zakje Good stuff koala gummy bears gekocht, deze zeggen naast natuurlijke smaakstoffen, gluten, lactose en gelatine vrij te zijn. Als laatste viel mijn oog op Fruit bowl, strawberry yoghurt flakes. Zij zeggen dat hun flakes van echt fruit te maken en gluten vrij te zijn.

 

image

 

 

De yoghurt gums van Katja neem ik eerst onder de loep. Op het etiket staan verschillende moeilijke woorden die bij mij direct vragen oproepen. Maltodextrine, pectine, kaliumnatriumtartraat en Kaliumcitraat.

 

Maltodextrine is een wit poeder dat vaak wordt verwerkt in voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel. Dit wordt gedaan omdat het relatief goedkoop is. Tevens wordt het in geneesmiddelen gebruikt als bindmiddel. De poeder wordt gewonnen uit mais. Maltodextrine wordt in sommige producten gebruikt in plaats van suiker. Dit wordt gedaan om maltodextrine minder calorieën bevat dan suiker. Maltodextrine wordt in de meeste gevallen in kleine hoeveelheden gebruikt.

 

Wel kan maltodextrine nadelig zijn voor de gezondheid: Gebruik van het poeder kan leiden tot de volgende bijwerkingen: allergische reacties, onverklaarbare gewichtstoename, opgeblazen gevoel en flatulentie. Specifieke allergische reacties van het gebruik van maltodextrine zijn: huiduitslag, astma, jeuk en ademhalingsproblemen. 

 

Pectine is een natuurlijke stof die weliswaar chemisch wordt geronnen uit fruit maar is verder niet schadelijk. Pectine is een verdikkingsmiddel en kan bij hoge concentraties verstopping veroorzaken in het maagdarmkanaal. Hiervoor wordt het ook gebruikt in dieetproducten omdat het het hongergevoel remt. Het wordt in de dikke darm gefermenteerd door de darmflora, waarbij winderigheid kan ontstaan.

 

Kaliumnatriumtartraat, ook Rochellezout of Seignettezout genoemd, is het kalium-natrium-zout van wijnsteenzuur. Als toegelaten voedingsadditief (E337) zuurteregelaar en antioxidant wordt het gewonnen uit afval van de wijnindustrie. Eigenlijk kan ik heel weinig vinden over kaliumnatriumtartraat. Hier kan ik vinden dat het niet schadelijk is bij inname.

 

kaliumcitraat is eigenlijk citroenzuur, daar kan ik over vinden:
Citroenzuur is een normale stof in ons lichaam en wordt door het lichaam opgenomen zonder enige bijwerking. Er zijn wel mensen bekend met een (zeer zeldzame) citroenzuurintolerantie, deze moeten ook alle soorten zacht fruit, bessen en producten met deze vruchten vermijden.

 

tot zo ver de ingewikkelde woorden op de Katja verpakking, ook al zit er een toevoeging in die bij massa inname schadelijk kan zijn voldoen ze toch aan wat ze zeggen. Geen chemische kleur of smaakstoffen. Of ik er echt vrolijk van wordt dat er toch best wat chemisch voorbij komt laat ik in het midden. Dan moet ik die noten en zaden maar kopen tenslotte.

 

Als ik dan kijk wat ik aan ingewikkelde woorden tegen kom op de verpakking van de Fruit Bowl yoghurt flakes is dat best een verschil. Of zouden ze het gewoon niet vermelden!? Het enige wat ik daarvan moet opzoeken is Lecithinen. Wat ik daarover kan  vinden is dat het een lichaamseigen stof is en dat het in de darm wordt afgebroken of opgenomen. Geslaagd met vlag en wimpel dus!

 

Als laatste de Good stuff snoepjes. Hoe Good is deze stuf nou eigenlijk!? Op deze verpakking vind ik het moeilijke woord Trinatriumcitraat, wat, blijkt na opzoeken hetzelfde is of gelijk is aan citroenzuur wat ik eerder noemde. Verder noemt de verpakking ook Anthocyaninen. Toen ik dat opzocht steeg mijn bloeddruk en begon mijn huid te tintelen. Een E-nummer in de categorie kleurstoffen! Het kan niet waar zijn! En nee dat bleek het ook niet. Het valt onde de natuurlijke kleurstoffen en daarmee is ook Good stuff geslaagd voor de anti-stuiterballen-test.

 

image

 

 

Dan als laatste de smaak. Over smaak valt niet te twisten. Mijn oudste vind de katja gums verschrikkelijk en de Fruit bowl flakes ook. De Good stuff snoepjes vind hij het beste te doen maar meer dan twee hoeft hij niet. De middelste is gezegend met het kliko-syndroom van zijn moeder. Die eet alles maar vind de Good stuff het minst lekker. De jongste vind de fruit bowl flakes het alles alles lekkerst. Gelukkig maar want die zijn naar mijn mening dan nog het meest natuurlijk!

 

Bronvermelding: foodinfo.net, eten-en-drinken.info.nu, Wikipedia 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *