Vlees of vegetarisch?

Wie eet er wel eens vegetarisch? Onze vleesconsumptie is enorm. Natuurlijk hebben we het nodig, vlees. De stoffen die in vlees zitten zijn  belangrijk voor ons lichaam, zoals eiwitten, ijzer en vitamine B. Maar om die eiwitten uit het vlees te verkrijgen, is er heel wat nodig dat vooral zorgt voor enorme milieubelasting. Dieren hebben namelijk grote hoeveelheden veevoer nodig, dat is vervaardigd van graan. Ook is er veel water nodig om  vlees te produceren. Als wij als mensen allemaal 1 dag in de week vegetarisch zouden eten, zou dit al zoveel schelen. De uitstoot van broeikaGroentessen zou flink dalen, zodat er een groot deel van het probleem van milieubelasting zou zijn  opgelost.

 

Als je dan in iedere geval 1x per week vegetarisch  wilt eten, is het wel belangrijk dat je weet wat je dan wel kunt eten. Vleesvervangers worden tegenwoordig veelvuldig aangeboden in veel supermarkten. Ook goed om peulvruchten te eten, of ei-producten, quorn-producten, noten, of producten van Seitan zoals tempe, tahoe of tofu zijn  goede vervangers. In mijn nieuwe receptenboek van (ja daar istie weer) Rens Kroes stond een heerlijk recept van vega-burgers. Ik heb ze gemaakt op mijn vega-dag en ze waren overheerlijk! Je mist het vlees niet eens. hieronder zal ik  het recept met jullie delen, zodat jullie ook kunnen genieten van een super lekker recept!

 

Eerst nog wat feitjes op een rij *:

 

  • Gemiddeld eten mensen over de hele wereld zo’n 40 kilogram vlees per jaar
  • Amerikanen eten echter het meeste. Zij eten gemiddeld 120 kilo per jaar per persoon.
  • In arme landen ligt de consumptie op ongeveer 20 kilo per jaar.
  • De NV voedselorganisatie denkt dat binnen 40 jaar het eten van vlees wereldwijd zal zijn verdubbeld. Dit heeft grote gevolgen voor het klimaat. Volgens de VN voedselorganisatie dat jaarlijks een oerwoud dat 6 keer zo groot is als de provincie Friesland wordt ontruimd om plaats te maken voor vee dat we met z’n allen opeten.
  • Bovendien neemt het produceren van vlees een grote vervuiling teweeg. Alle koeien, schapen, varkens, kippen en andere dieren die we eten zorgen gezamenlijk over de hele wereld voor 18 procent van de broeikasgassen. Altijd wordt gezegd dat auto’s en vrachtwagens de grootste vervuilers zijn, maar die tak is verantwoordelijk voor ,,maar’’ 13 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

 

Het recept

En dan nu het recept! Vega burgers om je vingers bij af te likken.

Wat heb je nodig voor ongeveer 8 grote burgers?

  • 125 gr quinoa
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 lente-uitjes
  • 60  gr kikkererwten
  • 4 el boekweitmeel (of biologisch tarwemeel)
  • 30 gr havermout
  • 2 biologische eieren
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 3 el sesamzaad
  • 1 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl nootmuskaat, gemalen
  • snufje zeezout en zwarte peper
  • kokosolie, om in te bakken
  • 3 aubergines
  • eventueel tomaat, alfalfa, mosterd en peterselie

 

Laat de lijst met ingrediënten je niet afschrikken. De specerijen zijn noodzakelijk voor een heerlijke smaak! Ik heb zelf geen boekweitmeel en wijnsteenbakpoeder gebruikt. Hiervoor in de plaats heb ik gewoon biologische tarwemeel en gewone bakpoeder genomen. Dit werkte ook prima!

 

Hoe maak je het?

Spoel de quinoa af indien nodig en kook volgens de verpakking. Voeg wel het bouillonblokje aan het water toe. Snijd onder tussen de ui, knoflook, rode peper, en lente-ui in kleine stukjes. Prak de kikkererwten met een vork fijn. Meng de puree samen met de gesneden groenten en het boekweit- of tarwemeel, de havermout, eieren, het bakpoeder, sesamzaad, de specerijen, en een snufje zeezout en peper in een kom. Voeg de afgekoelde quinoa eraan toe en roer alles goed doorelkaar tot het een dik mengsel wordt.

Verwarm een grote koekenpan op hoog vuur, met een eetlepel kokosolie. Schep telkens een grote ijslepel ‘burgerdeeg’ in de pan en druk het plat in de vorm van een burger. Ik heb er twee tegelijk  gebakken. Zo kon ik ze goed in de gaten houden en af en  toe omdraaien. Zodra beide kanten goed knapperig zijn, is de burger klaar. Herhaal dit tot je deeg op is.

Zet een grillpan op het vuur en laat deze  ook heet worden. Was de aubergine en snijd ze in dunne plakken. Bestrijk met kokosolie. Grill de aubergines totdat het vocht grotendeels verdampt is en er een mooi grill-patroon ontstaat. Laat ze niet verbranden. Strooi er nog wat zeezout op. Was de tomaat en snijd deze ook in dunne plakken. Je kunt deze ook op dezelfde manier kort grillen.

Leg de aubergines op een bord. Leg de burgers hierop en garneer naar smaak met alfalfa, mosterd, en peterselie. Bovenop leg je de overige aubergine-plakjes. Klaar is je heerlijke vega-burger!Vegan  Burger

 

Eet smakelijk!

 

Doe je met me mee om 1x in de week vegetarisch te eten? Ik zal vaker een vega-recept delen, zodat we dit met zijn allen kunnen doen! Wie doet er mee?

 

 

*http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/38345-een-dag-in-de-week-geen-vlees-eten-het-klimaat-sparen.html

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *