Volkoren Brood; daar zit wat in

Gisteravond was op NPO 3 De keuringsdienst van Waren. Ken je dit programma? Een leuk informatief en kritisch programma die het opneemt voor de consument. Worden we wel eens genaaid als consument? Echt wel! Het onderwerp van deze aflevering was volkoren brood. Wat is nu eigenlijk volkoren brood en is het zo gezond?

Ik heb de aflevering gezien en heb daarna nog eens wat verder gekeken op internet. Wat wordt ons nou eigenlijk verteld en weten we wel wat we kopen? Tja, dat laatste wisten we eigenlijk wel. Dat weten we dus niet altijd. Ga jij uitgebreid alle etiketten aflezen voordat je het in de winkelmand stopt? Ik tegenwoordig wel meer, maar bij lang niet alles zo gedetailleerd. Bij sommige producten denk je namelijk dat je echt iets gezonds koopt. Helaas is dat dus echt niet zo.


Wat is volkoren brood? Volgens het voedingscentrum is volkoren brood het gezondste brood. Dit brood bestaat voor 100% uit volkorenmeel. Even het technische stukje: De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en om het geheel de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Waar is volkoren goed voor? Volkoren zorgt voor een betere spijsvertering, dus een goede stoelgang, minder kans op darmkanker, hartziekten en diabetes 2.

Wit brood is niet gemaakt van volkoren meel, maar van tarwemeel. Tarwemeel is gemaakt van alleen de binnenste meelkern van de graankorrel. De meeste voedingsstoffen zijn hier dus uitgehaald. Bruin brood wilt niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk gezond is. Dit kan namelijk ook gewoon wit brood zijn dat bruin gekleurd is met bijvoorbeeld gecarameliseerde suikers. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar het etiket. Bestaat het brood uit volkoren meel of tarwemeel? En als je er op gaat letten… Dan kom je er ineens achter dat er enorm veel broden gebaseerd zijn op tarwemeel. Ze zien er prachtig uit, donker van kleur, mooie zaden aan de buitenkant, maar laat je dus niet foppen.

Om dan nog maar te zwijgen van de suikers die erin zitten. Hier heb ik het al eens eerder over gehad. Helaas wordt er veel suiker gebruikt in brood om het op smaak te krijgen. Natuurlijk kun je best wat brood eten. Bekijk goed van te voren welk soort brood je eet en lees je etiket uitgebreid. Dat ga ik nu ook eens beter bekijken, want ik heb een zwak voor mooie bruine broden met lekkere zaden erop in een papieren zak. Kun je dan beter speltbrood eten? Ook hier moet je goed naar kijken. speltbrood kan volgens het gezondheidscentrum net zo goed van tarwemeel gemaakt worden. Dan is het net zo goed/slecht als wit brood. Ik ga dit weekend boodschappen doen en dan nog eens goed kijken welk brood ik binnen haal. Omdat ik ook graag een salade als lunch eet, vind ik het ook belangrijk dat het in ieder geval ook een erg lekker brood is. We eten vooral graag lekker, toch?

Wil je de aflevering terug zien, dan kun je die hier zien. Ik vind het een aanrader en ben benieuwd wat jij straks voor brood uitkiest!

http://www.npo.nl/KN_1685468

 

Facebooktwittermail

One comment

  • lily

    Is het niet beste, alles wat slecht is te verbieden te produceren? En niet naar geld te kijken maar naar een betere manier van leven, van beiden kanten uit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *