Waarom eten we graag suiker?

Heb jij je al aangemeld voor onze Beach Body Challenge? Wij doen zelf natuurlijk ook mee, ieder met zijn eigen doel. Persoonlijk wil ik niet afvallen. Mijn grootste vijand is wel suiker. Ik ben verslaafd, zeker weten en ik geef het eerlijk toe. Ik kan er niet vanaf blijven. Ik vind alles ook lekker! Vooral koekjes en chocola kan ik echt niet laten liggen. Daarom ben ik ook altijd op zoek naar goede alternatieven,  zodat ik toch lekker kan snoepen. Een lekker hapje bij de koffie, maar dan toch verantwoord. Iets met dadels, of een lekkere reep  met kokos. Het moet wel lekker zoet zijn, daar hou ik van. En anders pak ik toch weer die chocoladereep. Alleen wil ik liever niet dat de gaten in mijn  kiezen vallen of dat ik straks met diabetes zit opgescheept. Misschien loopt het niet zo’n vaart. Maar dat suiker niet goed voor je is, dat weten we wel. Ik schreef er al eens eerder over en maakte deze week dat blogje ook weer eens actief. Voor mij wordt het dus een challengde om eindelijk eens dat gevecht met suiker aan te gaan.

waarom-eten-we-suiker-1

Waarom eten we graag suiker? 

Ik vroeg het me van de week al af en beloofde jullie ook dit blog. Want waarom zoeken we dan zo sterk naar alternatieven, zoals aspartaam, stevia of andere (plantaardige) zoetstoffen. We willen heel graag zoet eten en het blijft heel lastig om daarvan af te blijven, maar het is niet goed voor je. Dus waarom willen we dat dan toch wel? Een lezer op Facebook vertelde dat het iets is dat stamt uit de oertijd. Ok, ik ging op onderzoek uit. Want ik vind het een apart verschijnsel; graag zoet willen eten, terwijl het slecht voor je is. De website mens-en-gezondheid zegt het volgende erover:  “Het menselijk lichaam heeft een prachtig mechanisme ontwikkeld: het is gemaakt om te overleven in tijden van schaarste. Het lichaam gaat dan op een andere verbrandingsmethode over. Dus in tijden dat er weinig voedsel is, gaat het lichaam daar anders mee om. Maar datzelfde lichaam is ook altijd bezig om tijden van schaarste te overleven. En dat betekent energie opslaan. In zoet eten zit veel energie en daarom is de mens daar zo gek op. Ook in vet zit overigens veel energie en ook dat vinden mensen dus lekker. Zelfs zout is iets waar het lichaam iets aan heeft, want het zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden. Het is dus niet vreemd dat mensen dit foute voedsel zo lekker vinden. Het punt is alleen dat de omstandigheden anders zijn. We hoeven niet meer op jacht om aan dat voedsel te komen. We hebben geen tijden meer waarin we weinig of geen voedsel tot onze beschikking hebben. Maar de voedingsindustrie maakt juist steeds meer voedsel waarbij het lijkt alsof we nog wel steeds holenmensen zijn. Want in heel veel voedsel zitten heel veel verborgen suikers, vetten en zout.”

Ok, duidelijk verhaal. Maar eten we dan zoveel suiker? Oja, zeker dat doen we! Gemiddeld eet een Nederlander 35 pakken suiker van een kilo per jaar. Hellup, dat is echt heel veel! En wist je dat het ook verborgen zit in producten waarvan je het eigenlijk niet zo verwacht? Producten zoals ketchup, mayonaise, drinkyoghurt, brood, beschuit, sap. Dat maakt het niet makkelijker, want soms denk je echt goed bezig te zijn.

Het is een verslaving. Dat zei ik al eerder. Het is dus moeilijk om er zo maar ineens vanaf te komen. Je kunt natuurlijk cold turkey stoppen. Super knap vind ik dat van je, als je dat lukt. Ik heb zelf met de Detox een tijdlang suikervrij gegeten, maar daar is nu niets meer van over. Vandaar dat ik opnieuw de uitdaging aan ga. Er zijn manieren voor om het aan te gaan. Maar daarvoor moet je snappen wat suiker doet, wat een suikerdip is en hoe je dat kunt voorkomen of hoe je er mee om kunt gaan. Daar zal ik volgende keer weer eens over schrijven, want dat sluit weer mooi aan op de challenge. Het hoofdstuk suiker is nog niet gesloten…

To be continued…

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *