We all love oats!

Zoals je misschien al gemerkt had, zijn wij gek op havermout! We gebruiken het redelijk vaak en voor verschillende doeleinden, zo is gebleken. Maar wat is havermout nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Ikheb het vandaag even op een rijtje voor  je gezet, altijd handig om het nog eens te bekijken.

 

Wat is havermout?

Volgens Wikipedia wordt havermout bereid uit de graansoort Haver door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Er zitten ook veel goede voedingsstoffen in havermout; vitamine B1,  magnesium, fosfor, vezels,  vitamine B11, natrium, kalium  en zink.

Havermout is zeer goed voor de spijsvertering en het verbrandt langzaam. Zo blijft het  hongergevoel langer weg. Tevens is het goed voor sporters door de vele complexe koolhydraten die het bevat.

Havermout ingredientenHavermout muffins

De toepassingen

Er zijn zoveel verschillende soorten toepassingen voor havermout, dat we hier wat leuke ideeën geven. Niet alle recepten heb ik uitgeschreven, maar mocht je meer informatie willen, neem even contact op! Heb je zelf ook nog een tip of een recept? Laat het ons weten! Leuk om de lijst later nog eens te kunnen aanvullen.

 

  1. De ouderwetse havermoutpap met melk/water, rozijnen, kaneel en havermout.  Ook dit is natuurlijk volop  te varieren.
  2. Onze favoriet de Mugcake! Zie hiervoor onze eerdere blogs: Powerboost mugcake en Mugcake Goodmorning.
  3. Havermoutmuffins. Ook deze hebben we al eens eerder beschreven: Havermout muffins
  4. Havermoutkoekjes met banaan.
  5. Mueslirepen met havermout
  6. Appeltaart met havermout
  7. Diverse smoothies
  8. Havermout bad. Zoals je hier al eerder hebt kunnen lezen heeft het bad een verzachtende werking voor de huid, voor bijvoorbeeld de waterpokken of huidirritaties.
  9. Havermout pannenkoeken
  10. Havermout overnight. Dit betekent niet anders dan de havermout laten wellen in de nacht met bijvoorbeeld amandelmelk of water.

 

Hebben we genoeg inspiratie gegeven? Verzin ook zelf een leuke combinatie. Zo is gezond eten toch altijd weer een feestje!

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *