Ademhalen; Oefenen, oefenen en nog eens oefenen…

Een goede ademhaling is heel gezond. Wist je dat je met ademhalen heel veel kan regelen in je eigen lichaam? Zoals ik al eens eerder schreef is een goede ademhaling heel belangrijk voor het ontstressen. Dat is voor iedereen wel eens handig. Het helpt je te ontspannen waardoor je je energie beter gebruikt. Ook tijdens het sporten is het belangrijk dat je goed ademhaalt, anders leg je al snel het loodje.

Sport & Ademhalen

Heb je wel eens een spinningles gedaan? Ik wel. Ik heb het zelfs bijna twee jaar volgehouden. Best leuk om te doen, maar wel enorm pittig. Je gaat een uur helemaal los, daarna voel je je wel lekker maar aan het einde van de dag ben je eigenlijk helemaal kapot omdat je al je energie hebt gegeven in dat uurtje. Nu ben ik weer in het boekje Verademing gedoken en lees ik dat het helemaal fout is wat ik heb gedaan…. Ojee… Nou ja, ik leef nog dus schrikbarend is het niet. Squashen heeft hetzelfde effect. Je gebruikt de energievoorraden in een rap tempo omdat je snel op hoog niveau moet presteren, zonder dat je daarna voldoende tijd hebt om de energievoorraden weer kan aanvullen. Hetzelfde effect creeer je door heel snel te ademen en niet goed uit te ademen. Je hartslag verhoogt wel, maar heeft te weinig tijd om te herstellen. Niet meer doen dus… OK. Wat dan wel?

Ademhalen verlengen

Volgens het boekje Verademing kan ik beter gaan hardlopen of wielrennen. Eigenlijk is de boodschap (en vind ik wel echt een goede vuistregel om aan te houden), het zit goed zolang je tijdens het sporten nog in staat bent om je uitademing te verlengen zonder daarbij direct in ademnood te komen. Wel eens bij spinnen geprobeerd? Niet doen, je knalt direct van je fietsje af (ondanks de schoenen). Je moet dus je beweging kunnen aanpassen om je ademhaling goed te krijgen en te houden. Dit kan vooral bij cardio sporten zoals hardlopen, wielrennen, fietsen, roeien, wandelen. In de sportschool kun je ook steppen of crossen. Hier kun je zelf het tempo bepalen en daarmee ademhaling beheersen. Goed, dan is het wel belangrijk hoe je dit kunt doen. Ik geef daarom deze oefening mee. Die probeer ik zelf ook uit tijdens mijn  wandelingen (en opbouw naar het hardlopen). Het fijnste is wel als je dit met een hartslagmeter kunt doen. Ik ben dus nog super blij met mijn fitbit, die dit allemaal perfect registreert!

De oefening

Loop of fiets in een tempo dat je gewend bent en waarvan je weet dat je het enige tijd vol kunt houden. Houd dit tempo vijf minuten vast. Kijk nu wat je hartslag is. Na vijf minuten kun je beginnen met het verlengen van je uitademing. Zorg dat je het niet benauwd krijgt en doe dit twee minuten. Let erop dat je dezelfde snelheid aanhoudt. Kijk opnieuw naar je hartslag: hoogstwaarschijnlijk is je hartslag vijf tot vijftien slagen lager. Is je hartslag inderdaad lager, dan is deze oefening heel goed om tijdens het sporten regelmatig te doen. Je verzuurt minder snel, en je spaart energie. Als je hartslag niet verandert, weet je dat je ademhaling tijdens het sporten sowieso al goed is. Het is dan de moeite waard om dezelfde oefening te proberen bij een hogere snelheid.

Daarna kun je afronden met een goede yoga-les. Deze les is gebaseerd op de ademhaling, dus dan heb je nog een extra focus aan het einde van je workout. Succes met oefenen en laat me maar weten hoe je het ervaart!

Keep Breathing!

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *