Chakra en yoga

Je dag starten of eindigen met yoga is heel fijn. Dat weten we allemaal wel. Ik heb al eens eerder geblogd over yoga en wat het precies met je lichaam doet. Dit kun je hier nog eens lezen. Ook zijn er veel  verschillende soorten yoga. Deze yoga soorten hebben allemaal een andere invalshoek en helpen je dus ook op een andere manier. Tijdens mijn eigen lessen hebben we de laatste lessen veel aandacht besteed aan de chakras. Aan de wat? zul je denken. Aan de Chakra. Vandaag leek het me leuk om hier wat meer over te vertellen.

Chakra

Wat is een chakra eigenlijk? Volgens wikipedia komt het woord chakra uit het Sanskriet, cakram, en betekent letterlijk cirkel, wiel. Ok, dat zegt je verder eigenlijk nog steeds niets. In je lichaam zijn diverse energiebronnen aanwezig. Een chakra is als het ware een draaikolk van energie die op verschillende punten door je lichaam stroomt. Er zijn verschillende chakras en het verschilt ook hoeveel chakra’s er zijn. Er zijn 3, 5, 7, 9, 12, 27 chakra’s. Deze chakra hebben elk hun eigen centrale punt. Ook zijn er verschillende bewegingen die deze chakras zullen stimuleren of helpen.

Welke chakras zijn er zoal? 

Zelf hebben we 5 chakras gehad met onze yoga les. Het meest bekend zijn er zeven. Ik zal ze allemaal even kort toelichten, zonder dat het hopelijk een zweverig verhaal wordt.

Eerste chakra
 • Muladhara (मूलाधार, Mūlādhāra) Muladhara betekent wortel en dit wortelchakra wordt gesitueerd net onder het stuitbeen.

De Muladhara zou het verband leggen tussen het lichaam, de aarde en de manier waarop je je in de wereld beweegt.

Volgens de New Age is de eerste chakra rood van kleur en is het op lichamelijk gebied gerelateerd aan problemen met onderrug, dikke darm, botten, heupen, bekken en billen.

Het zorgt ervoor dat je je veilig voelt, geaard. Je voelt je zekerder.

Tweede chakra
 • Swadhisthana (स्वाधिष्ठान, Svādhiṣṭhāna)
  Swadhisthana betekent zoetheid en wordt gesitueerd ter hoogte van het heiligbeen. Hierdoor wordt het ook wel het sacraal chakra genoemd.

De Swadhisthana (heiligbeenchakra) is volgens de New Age oranje van kleur en wordt verbonden met de geslachtsklier, geslachtsorganen, heiligbeen, bekkengebied, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding.

Swadhistana staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Derde chakra
 • Manipura (मणिपूर, Maṇipūra)
  Manipura betekent schitterend juweel of met edelstenen gevuld en wordt gesitueerd ter hoogte van de navel.

De Manipura (navelchakra) wordt gezien als de belangrijkste plek voor het opslaan van energie.

Volgens de New Age is deze chakra geel van kleur en wordt geassocieerd met de alvleesklier, maag, galblaas, lever, milt, dunne darm, buikholte en vegetatief zenuwstelsel. Dit chakra regelt de spijsvertering en heeft een grote invloed op de werking van het onderlichaam, de maag, lever en milt.

Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Op het moment dat Manipura in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Vierde chakra
 • Anahata (अनाहत, Anāhata)
  Anahata betekent ongedeerd of ongeschonden en wordt gesitueerd ter hoogte van het hart.

De Anahata (hartchakra) verbindt de onderste drie chakra’s van de instincten met de bovenste drie chakra’s van het hogere, menselijke bewustzijn.

Deze chakra is volgens de New Age groen van kleur en regelt de werking van het hart, de longen en de ademhaling. Een stabiele bloedsomloop, een sterk hart, een gezond hartritme en een diepe, ontspannen ademhaling duiden erop dat het hartchakra in balans is.

Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.chakra

Vijfde chakra
 • Vishuddha (विशुद्ध, Viśuddha)
  Vishuddha, ook wel Vishuddhi, wordt gesitueerd ter hoogte van de keel.

De Vishuddha (keelchakra) vormt in het lichaam het klank- en spraakcentrum.

Het vijfde chakra (ook wel keelchakra genoemd) is volgens de New Age blauw van kleur en verbindt het hartcentrum met het voorhoofdchakra en wordt beschouwd als de bemiddelaar tussen voelen en denken. Dit chakra stemt ze op elkaar af en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ratio niet de overhand krijgt.

In het Sanskriet wordt het vijfde Chakra ook wel de Vishuddhi genoemd. Deze staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden.

Zesde chakra
 • Ajna (आज्ञा, Ājñā)
  Ajna wordt gesitueerd op het voorhoofd en wordt ook wel het derde oogchakra genoemd.

De Ajna (derde oogchakra) zorgt als geestelijk centrum voor oplettendheid en bewustzijn. Een belangrijk symbool voor het zesde chakra is Shakti Hakini, een androgyne godheid, die zowel het mannelijke als vrouwelijke aspect vertegenwoordigt (de dualiteit wordt overstegen).

Het Ajna-chakra (ook wel derde oog-chakra genoemd) is volgens de New Age indigo van kleur en verzorgt de verbinding met de geestelijke wereld en opent de poorten naar intuïtieve kennis en verwijst naar een werkelijkheid die tevoorschijn komt zodra het dualistisch waarnemen van de wereld overstegen wordt en de gedachten tot rust komen. Omdat het voorhoofdchakra de werking van alle endocriene klieren beïnvloedt, is het essentieel voor de gezondheid.

In het Sanskriet wordt het Ajna genoemd, dit betekent weten. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Zevende chakra
 • Sahasrara (सहस्रार, Sahasrāra)
  Sahasrara wordt gesitueerd boven het hoofd.

De Sahasrara (kruinchakra) hangt samen met spiritualiteit en verlichting. Dit zevende chakra heeft te maken met het streven naar hogere bewustzijnstoestanden. Een geopend zevende chakra veroorzaakt een gevoel van diepe vrede en harmonie, voorbij de dualiteit. Dit leidt tot ervaringen van totaal geluk en brengt de verbinding tot stand met een werkelijkheid die voorbij het denken ligt. De energie van dit chakra kan er toe leiden dat men de Mahatma, ‘de grote ziel’, bereikt.

Volgens de New Age is deze chakra violet van kleur.

In het Sanskriet wordt dit energiepunt ook wel Sahasrara genoemd. Dit staat symbool voor een lotusbloem met duizenden blaadjes. Deze staan weer voor een eenheid van alle verschillende aspecten.

Zoals je ziet, een flinke uitleg. Maar wel mooi om te zien dat elke chakra voor een bepaalde energie staat. Je kunt verschillende oefeningen doen die de verschillende chakras  ook weer in beweging zetten. Hier zal ik later nog eens op in gaan. Misschien heb je zelf al een idee met een bepaalde oefening?

Happy Yoga!

 

(bron: wikipedia, www.happywithyoga.com)

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *