De eerste stap naar een fitter leven.

Met sport hebben we allebei een haat-liefde verhouding. We nemen je  even mee op een kleine reis door de tijd voordat we beginnen.  Wij denken namelijk dat er heel veel mensen zo denken, maar de stap nooit zetten. Laat dit dan de dag zijn dat je net als wij wel een stap zet naar fitter leven.

Deline: Bewegen, het ging me moeizaam af. Tot mijn 18e heb ik hockey gespeeld, gezeild en paard gereden. Op een blauwe maandag in mijn jonge kinderjaren heb ik zelfs nog op de kunstschaatsen gestaan. Best sportief al zeg ik het zelf. Zolang ik maar wat te doen had tijdens het bewegen (hockey) of kon zitten (zeilen en paardrijden) zodra het woord looptraining om de hoek kwam kijken had ik spontaan last van PMS of afgevallen ledematen. Ná mijn 18e had ik een eigen paard, een liefde die Jac en ik naast vele andere ook delen. Ook zij is gezwicht voor zo’n kostenpost op vier benen maar we hadden het ondanks onze slinkende spaarrekeningen nooit willen missen. Zwanger van mijn eerste kind is mijn trouwe viervoeter met pensioen gegaan en ben ik definitief op mijn reet beland. Dat heeft tot het moment wat ik hier onder beschrijf ruim 7 jaar geduurd, 7 jaar te lang natuurlijk.

Om de redenen die ik net noemde heb ik lang mijn hoofd in het zand gestoken, ik wilde en zou echt niet gaan hardlopen. Voor de lol. Onmogelijk!!! Toevallig weet ik dat Jacoline er hetzelfde over dacht. Nou had en heeft zij absoluut niet te kampen met overgewicht en is haar excuus wat meer legitiem dan die van mij maar er is een verschil tussen slank en fit. Vind zij!!

Uiteindelijk besefte ik dat het na 3 kinderen en 18 kilo overgewicht toch echt weer nodig was dat er gesport werd, ik voelde me slap en dik. Sonja werd uit de kast getrokken en de sportkleding ook.

Waarom ben je niet wat anders gaan doen hoor ik velen vragen, nou dat is om het volgende. Mijn partner werkt fulltime, voetbal is een sport van hem, in de zaal en op het veld, dus er moet naast de wedstrijden ook nog getraind worden. Mijn twee oudste kinderen zijn inmiddels met het virus van hun stiefvader besmet, ook zij maken 3x per week het veld van de plaatselijke club onveilig. De jongste heeft met haar 2,5 jaar weinig te vertellen maar is gezegend met een enorme hoeveelheid energie die ze elke woensdag ochtend op de peutergym tot ergernis van sommige moeders los laat, sterker als we een week overslaan is het geen leven thuis. En ja waar blijft moeders dan?? Juistem!! Hardlopend achter alle feiten aan. Letterlijk en figuurlijk dus.

IMG_20150402_153421

Jacoline: Ook ik had een broertje dood aan sporten. Gym was mijn slechtste vak op school en hardlopen deed ik liever al helemaal niet. Daar werd je vooral moe van. Paardrijden en dansen waren mijn passies, zodat het niet heel lang duurde voordat er een paard werd aangeschaft. Vlak paardrijden als sport niet uit. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat je hier verschillende spiergroepen bij gebruikt en dat je conditie ook verbeterd als je vijf keer per week op een paardenrug te vinden bent. Heb je geen goede conditie, dan hou je dat nooit vol. Toen ik afscheid van mijn paard moest nemen, redelijk onverwachts, viel ik toch een beetje in een gat. Wat gaan we nu toch doen? Gezien de leeftijd al richting de 30 ging, vond ik dat ik niet meer op mijn kont kon blijven zitten. Het strakke lijf kwam niet meer vanzelf. Na wat verschillende mogelijkheden te hebben uitgeprobeerd, zoals bodypump, kwam ik uiteindelijk uit bij spinnen. Elke zaterdag zweten en afzien op de fiets gaf me een gevoel dat ik goed bezig was. Echter, het binnen-zitten in een sportschool blijft knagen en voldeed niet helemaal. Ik miste de buitenlucht en de onafhankelijkheid. Door een valstrik heb ik me in laten schrijven voor mudmasters,  maar het deed me gelijk beseffen dat ik nog geen meter kon lopen. Aan de bak dan maar als ik die ronde 6K in de modder wilde overleven. Ik begon aan de 5 K via een app. En eerlijk gezegd, ik vind het best lekker nu. Even in de buitenlucht een rondje door de polder geeft me een goed gevoel en helpt me daar ook even mijn hoofd leeg maken. Zo heb ik een dubbele win-win: ik blijf fit en slank en kan even mijn hoofd uitschakelen.

IMG_20150402_153316

Via een workshop op mijn werk ben ik ook in aanraking gekomen met yoga. In Delft hebben we een aantal sessies mogen volgen. Ik heb hier de basis geleerd en vond het heerlijk om even alleen met mijn lijf bezig te zijn en de rest van mijn hoofd uit te zetten. Bij een drukke baan of een druk leven is dat voor iedereen af en toe toch heerlijk! In India en Nepal heb ik soms nog eens een sessie kunnen volgen die dan ook nog eens op een prachtige locatie plaatsvonden. Hierdoor leerde ik steeds meer over deze manier van leven. Een liefde begon voor de yoga en de achterliggende gedachte erachter.

Op dit blog zal ik jullie meenemen en meer te weten laten komen over de yoga. Deline leert jullie ondertussen de fijne kneepjes van het hardlopen. Loop je lekker mee? Op naar een fit, gezonder en gelukkiger leven.

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *