Hardlopen voor gevorderden

Daar gaan we weer! Deze week start de voorbereiding op wat een mooi hardlopend najaar gaat worden en, een knallend voorjaar van 2016, hoop ik.

Mizuno amsterdam

 

In de planning staat, in oktober de halve-marathon van Amsterdam en in April 2016 hele marathon van Rotterdam. Het is een risico om het zo neer te pennen hier, want stel, ik haal het niet. Dan ga ik natuurlijk af als een gieter. Dus misschien is het ook wel een mooie stok achter de deur, voor Amsterdam heb ik me tenslotte al ingeschreven. Die voorbereidingen, dat trainingsschema, het prikt in mijn ogen en het geeft me kriebels in mijn buik. Het is natuurlijk niet niks. Die halve marathon moet gaan lukken, dat heb ik tenslotte al een keer gelopen. Alleen, het tijdslimiet wat ik mezelf heb opgelegd is waar ik zenuwachtig van wordt. In Den Haag heb ik de halve marathon gelopen in 2 uur en 13 minuten. Om de tijd van de hele marathon in April rond de 4,5 uur te laten komen moet ik Amsterdam toch echt wel in 2 uur lopen. Twee uur dus, bam daar staat het, mijn wurg limiet. Werk aan de winkel!! In een van mijn eerdere hardloop blogs heb ik wat tips gegeven voor het beginnen met hardlopen, maar als je bent besmet met het virus wil je verder en meer. Je gaat wat wedstrijdjes lopen en voor je het weet verleg je je maximale afstand. Ooit zei ik tegen een vriendin als ik maar 5km aan één stuk kan lopen vind ik het wel prima. En daar gaan we, de marathon, het trainingsschema start vandaag.

 

Maar hoe bepaal je nou wat je moet lopen, welke tijd je neer wilt gaan zetten en hoe bouw je een training op, hieronder geef ik wat aandachtspuntjes. Je kunt op meerdere manieren aan een geschikt trainingsschema komen dat bij jou past.

  • Bezoek de website van Runinfo.nl en zet daar je eigen trainingsschema op. Er staat ook mooie informatie op over de opbouw en de afbouw van een trainingsperiode voor een wedstrijd.
  • Sluit je aan bij een loopgroep die wordt begeleid door een trainer. Hij bekijkt, samen met jou, welk trainingsschema aansluit bij jouw situatie en doel.
  • Of maak gebruik van ‘basisschema’. Die kun je bijvoorbeeld hier vinden.

 

Ook kun je een trainingsschema op laten bouwen door een gespecialiseerd iemand. Een looptrainer of een sportfysiotherapeut. In ieder geval iemand met verstand van hardlopen. Hij of zij zal kijken naar de volgende factoren:

 

  • Ben je man/vrouw, wat is jouw leeftijd, lengte en gewicht?
  • Hoe ziet jouw huidige training eruit en hoe heb je die opgebouwd, over welke periode?
  • Wat zijn jouw trainingsmogelijkheden?
  • Wat waren jouw voorgaande blessures/ziektes?
  • Welke sportieve prestaties heb je tot nu toe reeds neergezet?
  • Wat is jouw loopdoel?

 

blessureVerder is het natuurlijk heel belangrijk om blessures te voorkomen anders kun je de finish wel vergeten, hier vind je daar goeie tips over. Het belangrijkste is natuurlijk een goeie warming-up en een rustige cooling-down!

wie loopt er met me mee??

 

 

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *