Het mag weer!

Na veel behandelingen van de fysiotherapeut. Veel geduld en veel geklaag is het eindelijk weer zo ver. Ik heb de eerste kilometer er weer op zitten!! Weliswaar 5 minuten en dan elke keer een minuut joggen met een minuut wandelen er tussendoor. Het is natuurlijk net niks maar iets is beter dan niets.Eigenlijk hadden we de hoop een beetje opgegeven, hij en ik. Ik was alle ritjes naar hem toe wel zat en hij kon mijn kop ook niet meer zien. We zouden er dus even een punt achter zetten. Hij gaat naar de spelen in Rio om de turn dames te voorzien van de best mogelijke medische zorg en ik moet heel de zomer hard werken. Na de laatste losmaak sessie wilde hij me toch nog even op de loopband hebben. Even kijken hoe mijn rug reageert op belasting en dat viel dus helemaal niet tegen!! Ik heb groen licht, ik mag weer wat gaan doen. Hij heeft me aangeraden om veel te fietsen en te zwemmen. Onbelast de conditie weer opbouwen.

shutterstock_359568020

Nou liggen zwemmen en fietsen me niet zo, althans fietsen doe ik dagelijks sinds mijn zwarte monster op vier wielen me heeft laten zitten. Ik doe het dus niet echt voor mijn plezier, door weer en wind. En aangezien de zomer hier dit jaar letterlijk en figuurlijk in het water dreigt te vallen hoop ik elke dag dat er een nieuw zwart monster op mijn pad komt, met vier wielen dus. Misschien moet ik in mijn badpak op de fiets gaan zitten?? Twee vliegen in een klap. Goed, onbelast de conditie opbouwen. Ik heb belooft mijn best te gaan doen, maar heb een mooi schema gevonden met wat goeie tips gevonden om het hardlopen weer op te bouwen na een (rug) blessure. Hier komt het:

 

Met dit schema kun je als je weer gaat lopen na een blessure (of operatie, of langere tijd niks doen) in een week of 6 weer een uur hardlopen met korte pauzes. Hiermee heb je weer voldoende basis om verder uit te bouwen naar je eigen vertrouwde schema. De basisuitgangspunten van het schema: 3x per week trainen met lage inspanning. Dus op een rustig tempo, niet buiten adem raken en pas op het einde van een training ervaren dat het moeilijker wordt. Bij klachten houd je rust tot de klachten weer over zijn. Het schema pak je drie stappen terug weer op. Pauze houdt in twee minuten wandelen.

Week Training 1 Training 2 Training 3
1 6x 1 minuut 8x 1 minuut 10x 1 minuut
2 6x 2 minuut 8x 2 minuut 10x 2 minuut
3 6x 3 minuut 8x 3 minuut 10x 3 minuut
4 6x 4 minuut 8x 4 minuut 10x 4 minuut
5 6x 5 minuut 8x 5 minuut 10x 5 minuut
6 5x 10 minuten 4x 15 minuten 3x 20 minuten

Zelf ga ik, in overleg met mijn fysiotherapeut iets langzamer opbouwen. Ik loop 2x in de week en pak dan 2x hetzelfde aantal minuten. Dat bouw ik per week met een aantal minuten op.  Ik zal er dus wel wat langer over doen om weer op een uur hardlopen te zitten.

run

Uiteraard staat er eind november een halve marathon op het programma, de halve van Curacao. Ik moet me er langzaam bij neer gaan leggen dat die ervaring uit zal draaien op een 10k loop. Waar ik een aantal weken geleden enorm baalde van dat gegeven,kan ik me er nu wat beter bij neerleggen. Welke afstand het ook gaat worden, die medaille van “Mi dushi Korsow” gaat er komen!!

 

bron: stoerevrouwensporten.nl

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *