Veilig zwemmen!

De hitte in Nederland houd aan. Van de week heb ik een blog geschreven over de lekkerste stranden en de leukste recreatieplassen in Nederland. Uiteraard heb ik iedereen er nog op attent gemaakt dat je vooral goed moet smeren tegen de zon. Nu wil ik wat tips geven over veilig spelen in het water. Met dit mooie weer lees je het helaas regelmatig in het nieuws, kinderen die te water zijn geraakt met alle gevolgen van dien. Zelf heb ik een enorm ondernemende dochter die zonder angst in het diepe zwembad springt en de stroomversnelling in zwemt zonder dat wij in de buurt zijn. Je moet er toch niet aan denken dat je dit gebeurt zonder dat ze kan blijven drijven.

 

Hieronder zal ik wat goeie zwem-hulpmiddelen noemen.

 

  • Zwemzitje: Een zwemzitje is een opblaasbare band met een zitje waarin uw kind kan zitten. Het is vooral bedoeld om kleine kinderen aan water te laten wennen. Er zijn ongevallen bekend waarbij de zwemzitjes zijn gekanteld, blijf dus altijd bij uw kind. Let er bij het eerste gebruik goed op dat het zitje niet kan kantelen als u er tegen aan duwt.babydobber

Zwemzitjes zijn er in verschillende varianten te krijgen, gewoon als ronde band maar ook als vliegtuig,eend of met Nijntje er op. Vaak hebben ze bij de betere speelgoedwinkels genoeg keuze. Er is tegenwoordig ook de babydobber. Hier vind je daar meer informatie over.

 

 

  • Zwembandjes of vleugeltjes: Dit zijn opblaasbare of schuimrubber bandjes die je om de armen van je kind doet, zodat hij of zij blijft drijven. Doordat het kind deze zwemvleugels om de bovenarm draagt, kan hij of zij het hoofd beter boven water houden. Gebruik opblaasbare vleugeltjes met meerdere luchtkamers, als het vleugeltje dan lek raakt, dan is er nog drijfvermogen over.

sevylor-puddle-jumperDe meest bekende zwemvleugels zijn die knal oranje bandjes van Intex waar je veel kinderen mee ziet lopen. Je kunt ze bijna overal kopen en zijn vriendelijk geprijsd. Zelf heb ik goeie verhalen gehoord over de Puddle Jumper en heb die dan ook zelf aangeschaft voor de komende vakantie. Voordeel van de puddle jumper is dat hij niet lek kan en dat hij op de rug vast zit zodat de bandjes niet af kunnen glijden.

 

  • zwem of drijfvesten: Zwemvesten zijn een perfect alternatief voor zwembandjes en bieden vele voordelen. Zo worden zwembandjes vaak als vervelend ervaren en proberen kinderen de bandjes vaak af te doen. Zwemvesten zitten comfortabel, zodat je kind er geen last van heeft. VeiligheidNL raadt het gebruik van zo’n zwempakje aan voor kinderen ouder dan 2 jaar die niet kunnen zwemmen. Het drijfvermogen van het pakje zit hoog, zodat het kind verticaal in het water drijft als het niets doet. Het kind moet wel zelfstandig het hoofd boven water kunnen houden.

Splash about verkoopt veel leuke zwemvestjes in verschillende kleuren. Dat is een leuke site voor zon beschermende baby en kinderbadmode en daarnaast veel keuze aan zwemhulpmiddelen.

 

Als laatste: Laat je kind nooit alleen bij het water spelen!!

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *