Yoga als cooling down

Heb je een fijn paasweekend gehad? Veel gegeten, paasbrunch, gourmet? De feestdagen staan er tegenwoordig om bekend, er moet gegeten worden. Dat is natuurlijk niet heel erg,  zolang je maar in balans blijft. Lekker is het dan om deze week even sportief te gaan doen. Het wordt beter weer en het is langer avond. Voor mij zijn dat redenen om de hardloopschoenen weer te pakken.

Cooling Down

Hoe belangrijk een warming up is voor je lichaam, zo belangrijk is een cooling down natuurlijk ook. Zo heb je minder spierpijn en en je lijf kan rustig weer op temperatuur komen en herstellen. Je voorkomt zo veel blessures. Wat is nu precies een cooling-down? Een cooling-down, ook warming-down of warm-downs, is een lichte lichamelijke inspanning bedoeld om het lichaam na het sporten tot rust te laten komen. De cooling-down bestaat vaak uit wat rustige stretching en/of een rustige afbouw van de intensiteit van de training. Een hardloper kan bijvoorbeeld nog een paar rondjes in een laag tempo lopen.

Er is nog niet wetenschappelijk bewezen dat een cooling down nodig is. Echter, er zijn al veel voordelen opgemerkt bij een cooling down. Door veel sporters  wordt het  dus wel geadviseerd.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een cooling down?

  • het vermindert spiervermoeidheid en spierstijfheid
  • een cooling down helpt je om je bloedsomloop aan te passen aan je hartslag. Zodra je een intensieve sportactiviteit abrupt stopt, is er een kans op duizeligheid of zelfs flauwvallen.

Het is dus beter om je activiteit rustig af te bouwen en af te ronden. Nu kun je dat natuurlijk met stretchen doen en wandelen (als je hardloopt). Maar je kunt ook een yoga sessie gebruiken. Yoga is vooral goed voor het stretchen van de spieren en voor je ademhaling. Deze yoga sessie is speciaal voor hardlopers en ontworpen als coolingdown. Zo zijn er ook speciale yoga sessies ontworpen als warming up.

Vandaag geef ik jullie de cooling down sessie. Ga jij hem een keer uitproberen? Lekker hardlopen dus en daarna cooling down met yoga.

Namaste!

 

 

Bronnen:

Optimaal Sporten

Mens en Gezondheid

Wikipedia.

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *