Yoga recovery

We blijven vandaag nog maar even in de marathon bubble. Niet dat ik deze heb gelopen, maar onze Deline wel. Zoals we gisteren zagen, is een marathon lopen een flinke aanslag op  je lijf. Ik heb daarom eens gezocht naar opties hoe je je lijf goed kan laten herstellen. Ik vond een yoga recovery les. Deze is speciaal ontwikkeld voor hardlopers door Runners World. Kijk op de website voor meer informatie.

Yoga Recovery

Wat doe je precies met deze yoga les? Je herstelt je lijf van de enorme inspanning. Omdat je met hardlopen de spieren verkort, is het met yoga de bedoeling dat je de spieren juist verlengd. Je stretched je benen, je armen, je rug en al je andere spieren. Daarnaast ben je bewust van je ademhaling en zorg je dat je lichaam voldoende zuurstof binnen krijgt. Zuurstof is  ook belangrijk voor je spieren, zeker na grote inspanning. Volg hier de les van Rebecca Pacheco, een goede yoga instructrice die deze les speciaal voor het hardlopen heeft ontwikkeld.

Wat kun je nog meer doen om je lijf te laten herstellen van deze enorme inspanning? Op de website Coachmefit.nl heb ik nog een aantal goede tips gevonden waar je je lichaam weer kan laten herstellen en ontspannen.

  • Na de marathon veel drinken, om de vochtbalans te herstellen in het lijf. Drink niet alleen water maar ook koolhydraatrijke drankjes.
  • Vul niet alleen je koolhydraten aan maar ook je eiwitten. Dus eet goed na een marathon, het liefste een eiwitrijke maaltijd.
  • Neem een goede massage, om de doorbloeding van de spieren te versnellen.
  • De doorbloeding kun je ook versnellen door een warmte bad te nemen (30-40graden C). Dit is ook een manier om te ontspannen en te rusten.
  • Het schijnt dat eigenlijk een ijsbad of een koude douche beter is dan een warmte bad. De gedachte hierachter is dat na een marathon (of andere zware inspanning) spieren, gewrichten, pezen en ligamenten een verhoogde ontstekingsniveau hebben. Als je vervolgens een warm bad neemt, krijgen deze lichaamsdelen extra toevoer van bloed en zuurstof, waardoor de ontstekingsreactie alleen maar erger kan worden. Een ijsbad is gebaseerd op het tegenovergestelde principe: het verminderd enzymen die de ontstekingsreactie teweegbrengt en het kan spierpijn verminderen. Een ijsbad heeft met name op korte termijn effect.

Succes met het herstellen als je ook een grote inspanning hebt gehad dit weekend. Zorg goed voor je lijf, dat heeft ze nodig. En geniet maar een beetje van het zonnetje, want je mag jezelf ook best een beetje vertroetelen. Een marathon lopen is niet niks!

Fijne dag!

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *