Jade Detox Challenge; De Evaluatie

We dit it! We hebben de Jade Detox Challenge gedaan en gehaald. Wauw, wat ben ik trots op iedereen. Na een week plannen, boodschappen doen, koken, eten, afwassen en daar tussen door je huis, gezin, werk en liefdes op orde houden. Het verdient een dik applaus. Tja, waarmee dan zul je denken? Wat hebben we dan de afgelopen week allemaal gedaan? Want het is aardig stil geweest op het blog, maar daar komt weer verandering in. Energie hebben we er namelijk van gekregen! Vandaag een evaluatie!

 

Jade Detox Challenge: de voorbereiding

Zoals je wellicht gelezen hebt, zijn we vorige week maandag begonnen aan de Jade Detox Challenge. Wil je weten wat het inhoudt en waarom we dat gedaan hebben, kijk dan nog eens op onze info-bloggen. We hebben dit in samenwerking gedaan met Renske van Njoy-Lifestyle. De voorbereiding was al flink. Deline en iJade Detox Challengek hebben een mooi programma gevonden dat we wilden volgen. Dit was allemaal in het Engels, dus we hebben dagen lang het menu en alle recepten vertaald. Daarnaast kwam er ook een boodschappenlijst bij, want je had toch ook aardig wat spullen nodig. Renske is ondertussen een workout gaan ontwikkelen, zodat er elke dag een leuke oefening kwam. Aan het einde kon je deze oefeningen achterelkaar zetten, zodat je een volledige bodyworkout kreeg. Het resultaat mocht er wel zijn! Een mooi programma met gezonde gerechten, van sapjes tot aan gevulde soepen, van smoothies tot aan salades. Van alles wat. Dat je een aantal dingen niet mag, dan mag voor zich spreken. Detox betekent ontgiften, dus geen suikers, cafeine, soya, zuivel, aardappels, rijst, pasta…etc. Het beloofde een pittige week te worden.

In het weekend ervoor werden alle boodschappen gehaald en begonnen ook de kookmomenten. Alles moest toch klaar zijn voor het ontbijt en de lunches. Ook de snacks die je tussendoor mocht, moesten al klaargemaakt worden. Zeker als je de hele dag werkt, was het in de avond even aanpoten om de volgende dag een gevulde tas mee naar werk te kunnen nemen. De sapjes konden we bestellen bij Puur & Lekker, kijk hier nog eens voor het blog over deze leuke onderneming. Tevens was ik in het weekend al begonnen met het stoppen van koffiedrinken. Mijn hoofdpijn begon gelijk, maar was na twee dagen weg. Zo kon ik me beter focussen op de detox zelf. En dat was al pittig genoeg.

 

Jade Detox Challenge: de start

We begonnen maandag de 18e januari met een leuke groep. Op een gesloten groep op facebook konden we elkaar stimuleren en mooie fotos sturen naar elkaar. Iedereen had alle spullen binnen, dus we konden beginnen. De start was prima, al waren de sapjes soms best pittig om te drinken. Het is even wennen. Ook heb je zelf een eigen vast patroon of ritueel, vooral in de ochtend en de avond. Dat betekende vooral in het begin patronen doorbreken. Maar enthousiast als iedereen was, ging dat verrassend goed! Bij mij was de hoofdpijn ondertussen weg, maar bij anderen kwam dit hard aan. Of je koffie drinkt of cola, het is een verslaving. Je lichaam moet ontwennen van zulke stoffen. De een had daar meer last van dan de ander. De gerechten waren ook erg goed. Vooral in het begin was iedereen erg verrast! Het was zo lekker, dat we het op deze manier prima gingen volhouden. Mooie salades, lekkere smoothies, heerlijke granola. Goh wat een eitje deze detox… Ownee ei mogen we niet.

In het begin was het even zoeken naar een goede structuur en planning. Dit was wel de strekking van de hele week. Gedurende de week ben ik bezig geweest met plannen. Wanneer moet ik boodschappen doen, wat moet ik halen en voor welke dagen. Wanneer ga ik dan wat koken? Soms heb je wel eens iets in de avond, of ben je een hele dag weg, dan was het plannen geblazen om het menu op tijd af te krijgen.  Een enkele keer lukte het voor sommigen van ons niet om een gerecht te maken. Dan werd er iets anders uit de lijst gemaakt, wat er bijvoorbeeld nog in huis was. Ach, uiteindelijk geen probleem. Zolang je je maar aan de don’ts hield! En dat deden we. Uiteindelijk bleek wel dat we heel erg veel tijd in de keuken hebben doorgebracht. Je werkt met verse producten en de gerechten waren puur. Geen pakjes, maar zelfgemaakte dressings of hummus. Tja, dat kost tijd.

In de avonden deed ik mijn oefeningen van Njoy-Lifestyle. Die waren ook best pittig, maar wel leuk om te doen. Anderen deden die  overdag in de sportschool, want ze zijn goed te combineren met je normale workout.

Mooie gerechten tijdens de detox

Jade Detox Challenge: het einde

Naar mate de week duurde, werd het wel wat lastiger voor iedereen. Hoewel de gerechten echt goed waren, iedereen had zo zijn eigen zwakheden die hij of zij ging missen. Dat was voor de een zijn koffie in de ochtend, voor de ander juist in de avond, of dat ene colaatje  s middags. Toch is niemand overstag gegaan. Via de groep bleven we allemaal op de hoogte van elkaar en hielpen elkaar als het even niet meer lukte.  Of iemand had al een gerechtje gemaakt en stuurde een prachtige foto. Dat stimuleerde enorm. Dan ging je weer aan de slag, met je kruidenthee naast je. Aan het einde van de week voelden de meeste deelnemers zich nog steeds goed. Het vreemde is, het opgeblazen of volle gevoel heb je niet meer. Ik voelde me echt wel gezond, ook omdat je zo gezond bezig bent met al die pure producten. Zelf had ik ook best wat energie, maar om echt enorm te gaan sporten niet. Anderen kregen gedurende de week wat meer last van moeheid. Zeker voor degenen die flink aan de sport moesten, ivm werk of training voor een marathon, was het pittig. Dan mis je toch bepaalde stoffen. Maar die gingen ook door. Omdat het maar een weekje was, en we dit natuurlijk gewoon gingen halen! Die wil was er.

Richting het einde van de detox was er ook een omslag merkte ik op. Het waren niet alleen maar individuele deelnemers, maar de gezinnen gingen zelf ook meeëten. Kinderen vonden de gerechtjes ook lekker. En het werd duidelijk dat gezond eten ook echt heel lekker en goed kan zijn. Dat je je er zo goed bij gaat voelen. Die koffie hebben we misschien helemaal niet nodig. Patronen werden doorbroken.

 

Jade Detox Challenge: achteraf

Nu het voorbij is, ben ik erg blij met het resultaat! Ik voel me goed, veel energie en toch gezonder enigszins. Dat klinkt heel gek, maar we hebben natuurlijk een prachtige week achter de rug met mooie gezonde gerechten en alleen maar pure producten gebruikt. Zo voelt het ook. Het geeft ook een kick dat het gelukt is, dat we het hebben volgehouden. Ergens ben ik ook wel blij dat het  erop zit. Het heeft heel veel tijd gekost. De boodschappen, het koken. En die vaat hoeft niet meer 5 x per dag. Maar ik heb er ook veel van geleerd. Nieuwe recepten geproefd, die ik zeker nog eens ga maken. En die koffie in de ochtend zal ik wat vaker laten staan. Dan maar een lekker kruidentheetje! Dat moet kunnen.

Wat ik eigenlijk het leukste vind, zijn de deelnemers die hebben meegedaan. Diep respect voor hen!! Sommigen zijn afgevallen en voelen zich een stuk beter. Sommigen hebben inzicht gekregen om anders te gaan eten, gezonder. Ze hebben hun families ook meegekregen. En er zijn er zelfs die na deze heftige week nog doorgaan met gezonde recepten. Tja, wat wil ik dan nog meer? Niks! Voor ons is het doel bereikt.

Of toch? Ja, het zou leuk als er nog meer mensen met ons mee doen! Deze week is er nog een clubje die is gestart, dus we gaan hen nog aanmoedigen! Wil jij dit ook gaan doen? Stuur ons dan een bericht. Misschien komt er weer een leuke challenge aan. Hou ons dus ook goed in de gaten, want wij hebben nog meer ideeen gekregen, zeker ook door de leuke samenwerkingen die deze challenge ons heeft gebracht. Nodig dus iedereen die  je kent uit om ons te volgen en doe met ons mee!

We gaan topfit 2016 in!!!

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *