Geleide meditatie voor kinderen

Je kent het wel, of niet. Een kind wat s’avonds de rust niet kan vinden met in slaap komen. Wij kennen het wel. Het in slaap vallen is een drama bij onze jongste, doorslapen is dat ook. Bijna elke nacht moet ik er wel een keer of twee uit. Bij toeval kwam ik op het onderwerp meditatie en dat werd een heel aparte ervaring kan ik jullie vertellen.

 

We leven in een drukke tijd waarin veel van ons verwacht wordt en ook van kinderen. Er komen heel veel prikkels op een kind af die het allemaal moet zien te verwerken. Soms lukt dat allemaal niet zo goed en heeft een kind echt even rust nodig of je merkt het wanneer het niet lukt om in slaap te vallen. Leren om je te ontspannen, is iets wat vaak niet zomaar vanzelfsprekend is. Een van de manieren waarop je kunt ontspannen is door middel van meditatie/visualisatie.Visualisatie ie een ander woord voor geleide meditatie. Een geleide meditatie kan op jonge leeftijd uitkomst bieden. Hierbij wordt het kind met de ogen dicht meegenomen in bijvoorbeeld een verhaal. Een positief verhaal, afgestemd op de belevingswereld van het kind, dat het zelfvertrouwen bevordert.
Door middel van deze visualisaties leert een kind om zijn/haar gedachtewereld tot rust te brengen en de aandacht ergens op te richten zonder prikkels van buitenaf. Buiten dat je dus bezig bent met je te ontspannen, leer je onbewust nog veel meer!

 

Voordelen van visualisaties/meditaties voor het slapen gaan

Kinderen krijgen zelfvertrouwen door te mediteren. Ze worden fantasierijk en creatief van visualisaties. Ze concentreren zich beter en worden zelfbewuster. Wanneer je visualisaties doet voor het naar bed gaan wordt zijn ze leuk en betoverend. Daardoor slapen kinderen rustiger en hebben ze minder kans op nachtmerries omdat meditatie ze een rustig en veilig gevoel geven. Hieronder een voorbeeld van een slaap meditatie voor kinderen via youtube:

Voordelen van visualisaties/meditaties met kinderen voor thuis

Natuurlijk hebben ouders er baat bij als het naar bed gaan minder stress oproept. Je zult merken dat wanneer je dit regelmatig doet dat je kind meer rust in zich krijgt en dat het daardoor ook meer rust in een gezin geeft. Als ouders krijg je de kans je  aan het eind van een drukke dag samen met je kind(eren) te ontspannen. Wat na een dag werkstress of andere gedoe toch echt fijner is dan een obstinaat gevaarte wat alleen maar huilt.

Tip!

Je kunt een kind, na een drukke ochtend of dag, zich ook even terug laten trekken en het naar muziek laten luisteren die het graag hoort. Het is zelfs mogelijk om het naar luisterverhalen of kindermeditaties te laten luisteren. Wellicht heeft het kind een voorkeur voor speciale muziek waar het rustig van wordt. Zo heb je ook relaxmuziek voor kinderen.
Wanneer je dit op een mp3-speler zet, kan het kind het op een plekje doen waar het zich graag terug trekt. Hier kun je tegen betaling een MP3 downloaden. Absoluut een kijkje waard.

 

Bij de eerste geleide meditatie die we aan Lauren lieten horen sliep ze binnen 15 minuten en de hele nacht door. De tweede avond ook. Jullie begrijpen voor onze kleine meid is de MP3 onderweg.

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *