Met je neus op de feiten.

Sinds ik een vriendin heb die zich ten volle overgave in essentiële oliën gestort heeft zie ik op mijn Instagram tijdlijn niets anders meer voorbij komen. Olietje hier, olietje daar, overal een olie voor. Nu ben ik van nature een nogal nuchter persoon en word er dan een beetje opstandig van. Hoezo olie is een oplossing voor alles? Ik geloof daar dan gewoon niet zo in. Hoewel ik wel degelijk van het holistische kan zijn. Mijn paard bijvoorbeeld heeft enorm veel baat gehad bij een holistisch therapeut. Ik geloof er dus wel in, maar denk wel dat je er een flinke dosis studie voor gedaan moet hebben wil je iemand van een gedegen advies kunnen voorzien. Zeker als het om dieren gaat. En toch, doordat ik getriggert ben door die tijdlijn vol olie en de positieve berichten, en er door Jacoline op gewezen werd dat een vriendin van haar (een holistisch therapeut voor dieren, hier kun je het blog van Jacoline over haar praktijk lezen) een workshop gaf over essentiële oliën, ging ik er heen. Sceptisch maar nieuwsgierig.

Om niet te langdradig te worden, bij binnenkomst rook het er heerlijk naar sauna (en eerlijk is eerlijk dit ruikt toch lekkerder dan die stokken wierook, waar ik alleen mezelf een plezier mee doe). En na het ruiken aan wat flesjes en een flinke dosis gezelligheid, was de ontspanning compleet. Na een berg info over de mogelijkheden bij dieren hebben we ook nog heel wat informatie gekregen over wat er voor jezelf uit te halen valt. En eerlijk is eerlijk ook mijn interesse is gewekt!

 

Uiteindelijk kwam het gesprek op mijn rugklachten. In mijn optiek is de medische wetenschap er niet voor niets. Ik heb pijn in mijn rug en ben via de fysio en de huisarts inmiddels bij een neuroloog terecht gekomen. Een MRI wordt gemaakt evenals röntgenfoto’s. Uiteraard mag iedereen zijn mening hebben, maar het gesprek kwam op wat de emotionele achterliggende oorzaak van een hernia kan zijn. Ik kreeg een boekwerk voor mijn neus, ik moest er wat foto’s van maken en het thuis op mijn gemak maar eens lezen. Zo gezegd zo gedaan, eenmaal thuis met een heerlijke goody bag met vier olie proefmonstertjes, heb ik mijn telefoon er bij gepakt. En daar beste mensen kwam de schok. Want wat er werd omschreven daar herkende ik me best wel in.

 

“Je buigt nu door onder te zware lasten; het werd je allemaal te veel en met het zicht op nog een lange gang die voor je ligt, zak je nu helemaal door. Jij bent te hard en te stijf geweest voor jezelf; Jij hebt naar de buitenwereld toe gefunctioneerd volgens de regels die je zijn aangeleerd, om te voldoen aan de verwachtingen.”

 

Natuurlijk is dit maar een heel klein stukje van de hele tekst. Maar geldt dit niet voor ons allemaal?? We leven volgens verwachtingen, we acteren naar wat sociaal wenselijk is. Het aanhouden van normen en waarden vind ik niet meer dan normaal. Maar maken we het ons zelf niet onnodig moeilijk met alles om ons heen? Social media, de altijd aanwezige mobiele telefoon, dat eeuwige schoolplein met moedertjes met achtste wereld wonders, die eeuwige klok waar we naar moeten leven, onze relaties. Geven wij onze kinderen op deze manier niet het verkeerde voorbeeld?

Kijk een verjaardag vergeten van een dierbare is bijvoorbeeld niet zo netjes, of te laat komen op school, dat moeten we ook helemaal niet willen. Maar verder denk ik dat we ons zelf eens wat meer rust moeten gunnen. Het leven met volle teugen ervaren. Genieten van de mooie momenten zonder meteen de behoefte te hebben dat te tonen naar de buitenwereld. Die telefoon niet meteen standby om die prachtig gedraaide drol in dat potje Facebook op te slingeren. Waarom bellen we niet gewoon wat vaker in plaats van die tien groepen op Whatsapp? Waar de helft om de haverklap mot heeft omdat de berichten verkeerd geïnterpreteerd worden. Of we gaan gewoon ouderwets bij elkaar op de koffie. Ik ben er moe van en mijn lijf sputtert overduidelijk tegen. Hernia of niet (dat weet ik tenslotte nog niet zeker) ik wil het anders.

 

Hoe en wat!? Nog geen idee, work in progress!

Facebooktwittermail

One comment

 • Hoi Jade,

  Interessant stuk en ben het zeker met je eens dat wij mensen onszelf zeker véél meer rust moeten gunnen. Het niet genoeg ontspannen is vaak een oorzaak van vele lichamelijke klachten.

  Je hebt vorige week voor jouw rugklachten een MRI scan laten maken. Is er inmiddels een diagnose gesteld? Wat wellicht interessant is (in geval dat er inderdaad sprake is van een hernia): Gister heb ik een artikel gepubliceerd waarin mogelijke oorzaken, gevolgen en behandelmethoden van een hernia onder de loep worden genomen.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt in jouw strijd tegen jouw rugklachten. Het artikel kan je via de volgende link lezen: https://www.kpr.nl/kennisbank/rug/behandeling-hernia/

  Groetjes,

  Dalicia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *