Wonen in harmonie

Wonen in harmonie. Doe jij dat? Heb jij het gevoel dat als je  thuis komt, je woont in een harmonieus huis? Dat alles klopt. Dat alles op zijn plekje staat. Ik kan soms erg onrustig worden in huis. Dan wil ik graag alles veranderen, het liefst radicaal. Muren verven, andere meubels, andere kleuren als accessoires. Maar hey, dat kost natuulijk veel geld en kan gewoon niet altijd. Daarom is het de kunst om een goede basis te hebben, die je altijd verder kunt aanpassen. Makkelijker gezegd dan gedaan, lijkt het?

In de Happinez stond laatst een artikel over het “wonen in harmonie”, de kunst van de Feng Shui.  Wanneer je  huis is ingericht naar de richtlijnen van Feng Shui, voelt je huis veel hamonieuzer aan. Harmonie gaat er dan niet over of het huis perfect geordend is, of dat alles netjes opgeruimd is. Nee, het gaat over in welke mate verschillende elementen in balans zijn. De basis van Feng Shui is gebaseerd op vijf elementen: water, vuur,  hout, aarde en metaal. Samen vormen zij een cyclus en beinvloeden zij elkaar. Water voedt hout (bijvoorbeeld planten), hout voedt vuur, vuur voedt aarde (nadat iets verbrand is blijft er mineraalrijke as over die een waardevolle toevoeging is voor aarde), aarde voedt metaal en metaal voedt water. Wanneer deze cyclus uit balans raakt, verstoort het ook de harmonie in je leven. Oja, dat klinkt natuurlijk heel leuk, maar wat zijn die elementen dan in je huis en hoe krijg je dat dan in harmonie??

Nina Elshof heeft voor Happinez het uitgelegd. Zij leidt mensen op tot Feng Shui  Professional en schrijft boekeBa-Guan en artikelen over Feng Shui.

Nina volgt Ba Gua, een schema waarin al deze elementen zijn verwerkt. Het is ingedeeld in negen vlakken en corresponderen met bepaalde levensaspecten, zoals bijvoorbeeld relaties, kinderen, familie en carriere. Om te zien of de inrichting van je huis overeenkomt met de elementen van de Ba Gua wordt de Ba Gua over de plattegrond van het huis gelegd. Dit klinkt natuurlijk heel plastisch, maar hoe gaat dat nu echt in zijn werking?  Je legt dus dit schema over de plattegrond van het huis. Je kunt de elementen herkennen en je ziet dan gelijk welke functie van het huis zich daar bevindt.  vervolgens kijk je of de functie in harmonie is met de kwaliteit van de energie van het element dat zich daar bevindt. Het voorbeeld dat Nina op haar website geeft, is het toilet. “De energie van de functie van een toilet bijvoorbeeld, hoort bij water. Als deze functie zich in een van de aarde posities bevindt, of in de vuur positie van de Ba Gua, dan kun je zeggen dat het water van het toilet in conflict is met de aarde of het vuur van de positie in de Ba Gua. Zo’n conflict is merkbaar, doordat energie daar dan gaat stagneren of irriteren. Je kunt zo’n conflict oplossen door het element toe te voegen dat de cyclus kan herstellen. Bij een conflict tussen water en aarde, is dat het element metaal. Bij een conflict  tussen water en vuur, is dat het element hout. Gebruik de afbeelding met de vijf elementen om het juiste, harmonie brengende element te kiezen. Volg daarbij altijd de kringloop met de klok mee.”

Tevens kun je allerlei vragen stellen om het onderzoek verder uit te werken. Vragen zoals:

– Kun je horen wat je huis te vertellen heeft?

– Maakt je huis je ziek?

– Staat je huis in dienst van jou en ondersteunt het jou?

Heb je een antwoord gevonden op bovenstaande vragen? Dan kun je aan de slag. Maar hoe? Je kunt niet zo radicaal gelijk aan de slag. Met de  volgende praktische vragen kun je actie gaan ondernemen.

– Wat heb je nodig om harmonie  te creëeren in je huis?

– Waar ontbreekt het je aan?

– Waar droom je van?

– Waar begin je?

– Wat geef je prioriteit?

 

Een mooie basis om te beginnen lijkt me. Ik ben wel nieuwsgierig geworden of je echt meer balans krijgt en of je meer rust in je huis gaat voelen. Ik wil graag de slaapkamer aanpakken, maar wat ga ik nu als eerste doen? Stap voor stap lijkt mij het beste. Dus beginnen met een stappenplan is een goed begin. Welke stappen ga ik  nemen om de kamer aan te pakken en in goede sfeer te krijgen.

Mijn eerste stap: Het Ba Gau schema en de vragen beantwoorden. Kloppen alle elementen wel in ons huis? Klopt de sfeer in hVT Wonenet huis? Is alles in harmonie?

Daarna beantwoord ik de praktische vragen. Dan krijg je een wat meer afgebakend idee van wat je  uit eindelijk wilt bereiken. Ga ik voor de slaapkamer? Prima, wat ga ik daar dan ook aan doen?

De volgende stap:  Welke stijl wil ik? Welke  kleuren, wat voor materialen? Een moodboard is iets wat ik erg leuk vind om te maken. Dus voor me liggen al de woontijdschriften klaar. Pinterest wordt elke dag afgestruind. Hierdoor krijg ik zoveel inspiratie, dat ik enorm veel ideen krijg. Als je alles op een moodboard plakt, zie je al snel de rode draad in die stijl. Dat geeft rust.

Als laatste komen dan de accessoires aanbod. Dit is iets waar ik eigenlijk wel graag wil mee beginnen, maar dat is natuurlijk de omgekeerde wereld. OK, ik ben er klaar voor. De stapel VT-Wonen ligt klaar, tijd voor inspiratie.

Heb jij ook klus-zin gekregen? Wat zou jij  graag willen doen en wat vind je  van het Ba Gau Schema?

Samen klussen is altijd leuker, dus wie doet er mee?

 

 

 

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *