Zie een zoon, dapper en mannelijk

“Mam!? Zit je nou nog steeds aan dat stomme dieet?” Het is mijn oudste zoon. Hij vind alles stom. En niet alleen het Detox dieet maar ook mijn gekke dansjes en rare bekken. Hij schaamt zich voor me. En dat hoort er bij, dat weet ik. Aanstaande zomer wordt hij 10. Dan is het een tiener, dan beginnen zijn hormonen zijn gedrag langzaam te beïnvloeden en ik hou zoals elke moeder mijn hart vast. Ik zie hem veranderen, lang wordt hij en dun, donshaar verschijnt langzaam op zijn benen, zijn “grote mensen” tanden nu nog te groot voor zijn kinderlijke gezicht.

 

image

 

Als baby, peuter, kleuter en klein kind was het een heerlijke lachebek. Altijd vrolijk, niets was te veel. Dol was hij op zijn moeder en alles wat ik deed vond hij prachtig. Was hij vroeger tevreden met alles waar ik hem in hees, zijn daar ineens de voorkeuren. En met minder dan Nike air max wil hij liever de straat niet meer op. Waar ik hem vroeger blij kon maken met een koekje en een kopje thee na school, vertrekt hij nu met een chagrijnig hoofd naar boven als ik hem bij binnenkomst verbied direct achter de tablet te duiken. Hij balanceert tussen het echte kind zijn en de puberteit. Hij vind het niet makkelijk en zijn onbegrip doet me pijn, wat zou ik hem graag eeuwig klein willen houden. Veilig onder moeders vleugels.

 

Tuurlijk voel ik me soms een beetje zielig als ik me verbaasd af vraag waar mijn lieve baby is gebleven en besef dat ik genadeloos van de peuterpuberteit van mijn dochter de tienerjaren van mijn oudste in rol. Maar wat is het ook leuk! Die grote mensen gesprekken die we al hebben. Het zelfstandige, slimme, het eigenwijze en die lekkere bakvissen humor. Hij is mijn oudste trots, mijn eerstgeborene die mij bijna 10 jaar geleden moeder maakte. De zwangerschap was vreselijk, de bevalling nog erger, maar een blik op dat mooie kleine mannetje in mijn armen maakte dat ik alle ellende in een klap weer vergeten was.

image

We noemden hem Ruben André. Zie een zoon, dapper en mannelijk. En oh wat past die naam goed bij hem.

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *